Comença la transformació de la casa natal de Hitler en una comissaria de policia

El govern d'Àustria vol evitar, així, que aquesta casa de la ciutat de Braunau am Inn es converteixi en un lloc de peregrinació de neonazis

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Oriol Serra

Corresponsal a Berlín de TV3 i Catalunya Ràdio

@oriolserra
A l'Alta Àustria, just a la frontera amb Alemanya, hi trobem Braunau am Inn, una població que per sempre més estarà associada a l'episodi més fosc de la història contemporània europea perquè allà hi va néixer el dictador Adolf Hitler l'any 1889.

Braunau ha estat sovint una de les destinacions predilectes dels nostàlgics del Tercer Reich i del feixisme en general i les autoritats locals sovint han hagut d'esforçar-se a evitar que la seva ciutat es convertís en un vesper de neonazis.

L'objecte del desig de les peregrinacions dels idòlatres de Hitler ha estat sempre la seva casa natal, situada en un edifici d'estil Biedermeier, molt típic de l'arquitectura centreeuropea. Tot i que no acaba de quedar clar en quina part exacta van residir els Hitler, sí que es dona per fet que hi va passar alguns anys de la seva vida.

L'edifici ha anat canviant de propietaris i també d'usos al cap dels anys. El Partit Nacionalsocialista Alemany dels Treballadors (NSDAP) el va comprar l'any 1938 i el va convertir en un centre cultural i una biblioteca popular, una "Volskbücherei", tal com es pot llegir a la façana de l'edifici. Anys més tard s'hi va instal·lar una fonda i una destil·leria de cervesa i, posteriorment, una casa taller per a persones amb discapacitat.

No va ser fins al 2016 que el govern austríac va decidir expropiar l'edifici amb la finalitat de tenir el control total del seu ús. Quatre anys més tard es va prendre la decisió de reconvertir-lo en una comissària de policia, però no ha estat fins ara que han començat unes obres que està previst que culminin el 2026.

La futura comissaria de Braunau am Inn acollirà una cinquantena de policies i comptarà amb instal·lacions per a la formació en el camp dels drets humans per a agents de tot el país. Serà una manera de posar en pràctica el que es pot llegir a la inscripció que hi ha en un bloc de granit fora de l'edifici: "Per la pau, la llibertat i la democràcia. Mai més feixisme. Milions de morts ho recorden".

Inscripció que hi ha a l'exterior de la casa de Hitler
Inscripció que hi ha a l'exterior de la casa de Hitler (Europa Press)

Segons Stefan Marte, l'arquitecte de l'obra, que compta amb un pressupost de 20 milions d'euros, l'encàrrec consisteix a reconstruir l'edifici de manera que en desaparegui qualsevol semblança associable al temps en què hi va viure el genocida o quan va ser sota la gestió nacionalsocialista.

Val a dir que la idea de la comissaria no ha acontentat tothom. De fet, una iniciativa popular --encara activa-- ha defensat la idea d'instal·lar-hi una exposició permanent sobre l'Holocaust i en contra de l'antisemitisme. Tot i comptar amb un ampli suport popular (un 52% dels enquestats), el projecte no va prosperar. El 23% eren partidaris de l'enderrocament.

L'alcalde de Braunau am Inn, Johannes Waidbacher, té assumit que no es desprendran mai de la taca de ser la ciutat natal d'Adolf Hitler. "És un fet històric que va néixer aquí i així quedarà per sempre als nostres llibres d'història", explicava l'alcalde durant una inspecció oficial de les obres.

Mentre el futur de la casa natal de Hitler a Àustria és ser una comissaria de policia, a Alemanya, el búnquer on es va suïcidar al costat de la major part del seu gabinet es va omplir de ciment perquè ningú hi pogués entrar mai més. Al damunt, actualment, hi ha un aparcament de vehicles d'un edifici d'habitatges del districte berlinès de Mitte i només una placa informativa recorda que allà hi va haver el "Führerbunker". A més a més, a menys de cent metres de distància hi ha el memorial a l'Holocaust, on es recorden els milions de víctimes de l'atrocitat comesa durant el Tercer Reich.

ARXIVAT A:
NazismeAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut