Madrid

Comença el judici oral del "cas Gescartera" després de sis anys d'investigació

Després de sis anys d'investigació, aquest dilluns començarà a l'Audiència Nacional de Madrid el judici oral pel "cas Gescartera". Un escàndol financer per un forat de 52 milions d'euros que va esquitxar òrgans reguladors com la Comissió Nacional del Mercat de Valors i l'aleshores govern de José María Aznar.

Actualitzat

Sis anys després d'haver-se negat a declarar al Congrés, el propietari de Gescartera ara sí que haurà de respondre davant de l'Audiència Nacional d'un forat de més de 50 milions d'euros. Des de les seves oficines, Antonio Camacho va teixir una trama per captar inversions de particulars i també d'institucions, des de la mutualitat de la policia fins a arquebisbats com el de Valladolid. Amb els diners que aportaven uns inversors es pagava altres inversors, i així la bola es va anar fent gran fins que hi van intervenir les autoritats reguladores.

Ramificacions polítiques

La cara pública de Gescartera era Pilar Giménez Reyna, germana del llavors secretari d'estat d'Hisenda. L'aparició del seu diari revelava relacions personals amb la cúpula de l'organisme responsable de supervisar les inversions en borsa, la Comissió Nacional del Mercat de Valors. La seva presidenta, Pilar Valiente, va haver de dimitir, esquitxada per l'escàndol, que també va tocar Luis Ramallo, exvicepresident de la CNMV i antic diputat del Partit Popular. Aquest vessant polític va portar la trama fins al Congrés, on fins i tot va haver d'acudir Rodrigo Rato.

Les xifres del judici

El sumari inclou catorze imputats, amb Antonio Camacho al capdavant. Per a ell, la Fiscalia Anticorrupció demana 11 anys de presó, la mateixa pena que reclama per al principal comercial de l'entitat Aníbal Sardón i l'apoderat i extècnic de la CNMV Javier Ruiz de la Serna. Els segueixen la presidenta de Gescartera, Pilar Giménez Reyna, i els consellers Francisco Javier Sierra de la Flor i Miguel Ángel Vicente González, per als que reclamen 8 anys. Per a la dona de Camacho, Laura García Morey, es demanen 3 anys. També Caja Madrid i La Caixa figuren en el sumari com a responsables civils subsidiaris per les relacions d'alguns empleats seus amb Gescartera.

Davant seu, 46 acusacions particulars, que representen uns 4.000 afectats, la Fiscalia Anticorrupció, responsables civils i subsidiaris partíceps a títol lucratiu i perjudicats. En total, 100 parts personades. També hi seran presents 61 advocats, entre defenses i acusacions, i declararan al voltant de 120 testimonis, 81 dels quals proposats per la fiscalia.

Ara molts esperen que el judici serveixi per donar pistes sobre on poden ser els diners. Camacho assegura que no els té i que s'han perdut en inversions.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut