Diversos lingots d'or (Foto: Flickr/covilha)
Aquest divendres, a la Borsa Mercantil de Nova York, el preu de l'or va arribar als 1.631 dòlars l'unça. (Foto: Flickr/covilha)
Barcelona

Cau un 10% el preu del petroli i les principals matèries primeres per la frenada de l'especulació

Canvi de tendència en el mercat de les matèries primeres, que, per primera vegada en molt temps, trontolla. Estem parlant del petroli, l'or o el coure, que feia temps que anava a l'alça, empesos sobretot pels especuladors financers. Els últims moviments de la Reserva Federal nord-americana i el Banc Central Europeu haurien frenat l'especulació però alguns experts consideren que aquesta davallada pot ser puntual perquè, més enllà de les apostes financeres, hi ha una demanda real de matèries primeres en els països emergents.

Actualitzat
Des dels parquets es determina el preu de la majoria de matèries primeres del planeta. I tot entra en joc. Des de la demanda i oferta real de petroli, sucre o alumini, fins a apostes purament financeres. I en els últims temps, el mercat s'havia disparat.

Amb la crisi financera de l'estiu del 2008, el preu del coure va tocar fons, i fins a principis del 2011 es va inflar més d'un 200%. El mateix ha passat amb el petroli, disparat en els últims dos anys.

Frena l'especulació

Fins ara, la recepta del president de la Reserva Federal nord-americana per combatre la crisi ha sigut imprimir diners, i posar-los en circulació. I tanta liquiditat ha inundat els mercats financers amb diners calents a la recerca d'inversions, i ha creat l'embrió d'una nova bombolla.

Però últimament, Ben Bernanke ha insinuat que hi posarà fre, i els mercats ho interpreten com el senyal de plegar veles.

Dijous, el petroli va caure un 10% de cop, i també van baixar el coure, l'or i la plata. Aquests valors han continuat caient, tot i que menys, aquest divendres.

El sobtat gir dels mercats també s'explica perquè el president del Banc Central Europeu ha decidit, de moment, no tornar a apujar els tipus d'interès, el que ha fet baixar la cotització de l'euro respecte al dòlar.

Els economistes avisen que, a la llarga, els preus podrien continuar pujant, impulsats, ara sí, per l'economia real.


Anar al contingut