Janez Jansa no va justificar davant d'una comissió l'augment del seu patrimoni (Foto: Reuters)
Janez Jansa no va justificar davant d'una comissió l'augment del seu patrimoni (Foto: Reuters)
Zagreb

Cau el govern eslovè per les acusacions de corrupció contra el primer ministre

El Parlament eslovè ha aprovat una moció de censura contra el primer ministre, el conservador Janez Jansa, acusat de pràctiques corruptes. La cambra ha encarregat a Alenka Bratusek, del centreesquerrà Eslovènia Positiva (PS), la formació d'un nou govern.

RedaccióActualitzat
El Parlament eslovè ha aprovat aquest dimecres una moció de censura contra el govern conservador del primer ministre, Janez Jansa, acusat de pràctiques corruptes, i ha encarregat a Alenka Bratusek, del centreesquerrà Eslovènia Positiva (PS), la formació d'un nou govern.

La moció s'ha aprovat per 55 vots a favor i 33 en contra. Bratusek té ara dues setmanes per presentar el seu gabinet, en el qual entrarien, a més del PS, els socialdemòcrates, la centrista Llista Cívica i el Partit dels Jubilats. Aquests partits s'havien negat fins ara a donar suport a un govern liderat per Eslovènia Positiva, guanyadora de les eleccions de 2011, perquè el seu líder anterior també estava acusat de corrupció. Si les diferents formacions aconsegueixen superar les seves diferències, sobretot en política econòmica, s'evitaria la convocatòria d'eleccions anticipades, quan ha passat poc més d'un any des de les últimes.

Molts analistes afirmen que uns comicis ara empitjorarien la situació del país, víctima d'una crisi econòmica forta i candidat a un rescat. De fet, la necessitat de mantenir l'estabilitat ha estat l'argument del primer ministre sortint per no abandonar el seu càrrec.

"Avui és per a Eslovènia un dia de canvi. Un dia en què deixem enrere la política de divisions, de menyspreu, antagonismes i por. És un dia d'esperança i respecte", ha dit Alenka Bratusek davant del legislatiu hores abans de la votació.

Amb la caiguda de Janez Jansa s'obre una sortida a la crisi política iniciada al gener. El polític conservador no va poder respondre a les explicacions que li exigia una comissió anticorrupció estatal sobre l'origen de 210.000 euros del seu patrimoni. La mateixa comissió va denunciar que la filla de Jansa va ser contractada sota pressió en una empresa estatal. La negativa del primer ministre a dimitir va causar la sortida de l'executiu de tres dels cinc socis de la coalició. Al ple, Jansa ha tornat a qualificar d'"inventades" les acusacions de la comissió anticorrupció.

Després de la moció de censura, Alenka Bratusek, que podria convertir-se en la primera dona que governa al país, ha acusat el ja exprimer ministre conservador d'haver insistit "cegament" en rigoroses mesures d'austeritat que han ofegat la població, tot i que era clar que aquestes polítiques no només agreujarien la crisi, sinó que ni tan sols servirien per equilibrar el dèficit, que es preveu que arribi al 5,1 per cent aquest any. Bratusek, experta en finances, de 42 anys, ha recordat que la Comissió Europea preveu per a Eslovènia una contracció econòmica del 2% el 2013 i que el nivell de desocupació és ara del 8,2%, superior a quan Janez Jansa va arribar al poder.

Eslovènia, amb dos milions d'habitants, passa per una greu situació, ja que els seus bancs tenen 6.700 milions d'euros en actius tòxics, l'equivalent a un 19% del seu PIB.


Anar al contingut