Catalunya té un 17% d'autònoms, dos punts més que la mitjana europea

Segons un informe del Consell de Treball, Econòmic i Social, han augmentat força els últims quatre anys i s'atribueix a mala praxi empresarial i als aturats que han capitalitzat l'atur

RedaccióActualitzat

A Catalunya els últims anys el treball autònom ha crescut més que els llocs de treball creats per les empreses. Això ha fet que s'hagi passat d'un 15% de treballadors autònoms, una xifra equivalent a la mitjana europea, a gairebé un 17%. És la principal dada que aporta un informe encarregat pel Consell de Treball, Econòmic i Social, l'òrgan consultiu i d'assessorament del govern en qüestions socioeconòmiques i laborals.

L'informe atribueix aquest augment sobretot a dos motius: les persones que s'han quedat a l'atur i l'han capitalitzat per poder establir-se pel seu compte; i als treballadors que es veuen obligats per les empreses per a les que treballen a facturar-los com a autònoms. Aquest segon tipus, que es qualifica com a "falsos autònoms", és el que més preocupa al govern, perquè es considera una mala praxi empresarial.

Un col·lectiu força gran i força castigat

Aquest 17% d'autònoms suposa mig milió de persones a tot Catalunya, la majoria homes entre 35 i 54 anys sense treballadors a càrrec. Els últims anys, però, han augmentat el número de dones que s'han fet autònomes.

L'estudi revela que entre els autònoms encara hi ha mancances de formació en alguns aspectes empresarials, els tràmits administratius. També destaquen com a punts negatius la fiscalitat poc favorable, les prestacions com l'atur i les pensions molt baixes. A Europa només a Polònia, a Itàlia, a Portugal i a Grècia hi ha més percentatge d'autònoms que a Catalunya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut