Madrid

Catalunya lidera, amb 9.000 desocupats menys al setembre, el descens de l'atur a l'estat espanyol

El nombre d'aturats s'ha reduït al setembre. Tant a Catalunya com a Espanya les últimes xifres de l'Inem són positives. A Catalunya, l'atur ha experimentat un descens de 9.239 persones, un 3,45% menys que el mes d'agost. A l'Estat, les xifres són similars, amb 10.933 aturats menys, però la diferència respecte al mes anterior és menys significativa i es queda en un 0,54%. En xifres absolutes, el nombre d'aturats al Principat és de 260.000 i a tot l'estat espanyol, de 2.017.363 persones. L'altra cara de la moneda és el nombre de contractes indefinits, que al setembre ha caigut en 192.289, cosa que representa una reducció del 4,19% respecte el mateix mes del 2006.

Actualitzat
El descens de l'atur a Catalunya és similar al del mateix mes de l'any passat. La desocupació s'ha reduït a gairebé totes les demarcacions, sobretot a Barcelona, mentre que ha pujat a Girona en 500 persones. De fet, el principat ha estat el motor del descens de la desocupació al conjunt de l'Estat, seguit pel País Basc i el País Valencià.

Per sectors, a Catalunya l'atur ha baixat sobretot als serveis i la indústria, mentre que ha pujat entre el col·lectiu sense feina anterior, fet que s'explica per la incorporació de joves al mercat laboral un cop acabats els estudis.

Al conjunt de l'Estat l'Inem apunta que el nombre de desocupats es manté en poc més de dos milions. Per sectors, destaca en aquest cas la disminució de l'atur a la construcció i la indústria amb 11.991 (4,78%) i 7.080 (2,56%) aturats menys, coincidint amb la represa de l'activitat després de les vacances. Als serveis, en canvi, ha pujat la desocupació en 2.739 persones (0,22%).

Pel que fa als contractes, al setembre se n'han fet un milió i mig al conjunt de l'Estat, 250.000 dels quals, a Catalunya.

Caldera: "La xifra d'agost va ser conjuntural"

El ministre de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, s'ha felicitat pel descens de l'atur al setembre. Per ell, demostra que les xifres de l'agost, en què l'ocupació va caure, eren només conjunturals. Caldera creu que les dades sobre l'ocupació apunten que el creixement del tercer trimestre s'haurà mantingut en "nivells similars" al del segon.

El titular de treball ha apuntat que, per ell, la dada més important de les que s'han fet públiques és l'afiliació a la Seguretat Social, que "demostra que hi ha 260.000 persones més treballant". Caldera assegura que espera amb gran interès les dades sobre el tercer trimestre de l'any de l'enquesta de població activa (EPA). Finalment, el ministre està convençut que Seguretat Social tornarà a registrar aquest any el "mateix superàvit" que el 2007.
Anar al contingut