Madrid

Català garanteix que el Registre Civil continuarà sent un servei gratuït, públic i pròxim al ciutadà

Els sindicats denuncien que, amb la reforma del Registre Civil, la gestió passarà als registradors de la propietat i mercantils i que això és un primer pas per privatitzar el servei

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Justícia assegura que el Registre Civil no es privatitzarà i continuarà sent "un servei gratuït, públic i pròxim al ciutadà".

Catalá ha defensat que el Registre Civil no perdrà el seu caràcter públic perquè s'adjudicarà la gestió a registradors de la propietat i mercantils, que passaran a ser també registradors civils. Els registradors civils són funcionaris públics de l'Estat i depenen del Ministeri de Justícia. Un cop feta la reforma dels registres civils, els funcionaris que fins ara hi treballaven passaran a reforçar jutjats i tribunals.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, també ha garantit que els serveis continuaran sent gratuïts per als ciutadans.

Catalá ha expressat la voluntat d'afrontar la reforma del Registre Civil amb el consens dels funcionaris, els sindicats i les comunitats autònomes.

El nou Registre Civil serà electrònic i moltes de les gestions podran fer-se de forma telemàtica en qualsevol moment del dia. Aquest fet facilitarà, segons el ministre Catalá, la realització de moltes gestions quotidianes com ara la inscripció dels naixements i defuncions o la connexió entre les diferents administracions.

Els funcionaris desconfien de les intencions del ministeri i veuen la reforma com un primer pas per a una privatització. Consideren que es pagarà registradors que, malgrat que formalment són funcionaris públics, en la forma de treballar són empresaris que contracten personal, tributen IVA i cobren pels serveis.

Aquest matí, els funcionaris del Registre Civil s'han manifestat pel centre de Madrid i han exigit el manteniment del Registre com un servei públic. Els funcionaris denuncien que per gestions que fins ara eren gratuïtes en un futur caldrà pagar una taxa d'entre 300 i 500 euros.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut