Acte oficial de canvi de nom del poble
Acte oficial de canvi de nom del poble
Burgos

Castrillo Matajudíos canvia de nom per honorar els seus primers habitants

Castrillo Matajudíos, una petita població de la província de Burgos, canvia oficialment el seu nom per Castrillo Mota de Judíos

Actualitzat

La petita població castellana de Castrillo Matajudíos ha oficialitzat el canvi de nom i a partir d'ara passarà a dir-se Castrillo Mota de Judíos.

Els habitants de Castrillo van decidir en referèndum, al mes de maig, canviar el nom del poble per fer honor als seus primers habitants.

La població va estar habitada per jueus i per cristians fins el 1492, quan es va ordenar l'expulsió de tots els jueus que no acceptaven convertir-se al cristianisme.

La seixantena de veïns de Castrillo argumenten que la denominació de Castrillo de Matajudíos no fa justícia a un poble que prové d'una antiga jueria fundada al segle XI.

 

Segons els historiadors, va ser un escrivà qui va canviar el nom del poble, al segle XVII, i va adoptar el de "Matajudíos", per error o per dissimular l'origen jueu del poble, en plena onada d'antisemitisme i de persecució racial i religiosa a Espanya.

Al poble ja s'han instal·lat els nous cartells indicatius, amb la presència de veïns, autoritats i una desena de jueus, alguns d'ells sefardites.

Al canvi de nom hi han assistit representants de la comunitat jueva a Espanya i també l'ambaixador israelià Daniel Kutner, que ha dit que tant els espanyols com els jueus tenen l'obligació de recuperar el llegat dels antics sefardites que vivien al regne de Castella.

Anar al contingut