Pla tancat d'un actor interpretant l'obra 'Màtria' de Carla Rovira, a FiraTàrrega 2017, el 8 de setembre de 2017. (Horitzontal)
Pla tancat d'un actor interpretant l'obra 'Màtria' de Carla Rovira, a FiraTàrrega 2017, el 8 de setembre de 2017. (Horitzontal)

Carla Rovira porta a Tàrrega una història de memòria privada que parteix d'un familiar afusellat pel franquisme

Actualitzat

ACN Tàrrega.-Carla Rovira ha portat a FiraTàrrega 2017 una història de la memòria privada cap a la memòria col·lectiva partint de l'afusellament d'un tiet avi l'any 1939 per part del règim franquista i de la descoberta d'unes cartes personals dels seus darrers anys de vida. 'Màtria' és el títol d'aquesta obra en castellà i subtitulada a l'anglès que en poc més d'una hora planteja com encarar la memòria familiar en un Estat forjat en l'oblit així com el paper de la dona i de les mares en aquesta part silenciada i endolada de la història. Aquesta proposta inclosa al programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega es va estrenar ahir dijous a l'espai Cal Trepat de la capital de l'Urgell, es podrà veure aquest divendres en dues sessions, i està també programada al Temporada Alta de Girona amb un passi al 10 de desembre.

Enrique Isart Alonso va morir afusellat pel Franquisme el 14 d'agost del 1939 a Cartagena. Va deixar una carta escrita amb un missatge a la seva mare Virgína Alonso: 'Madre, valor!' El seu cos roman encara desaparegut, en un dels tants marges que hi ha arreu de l'Estat i que l'actriu i directora Carla Rovira assenyala com a responsables de la construcció de la ''Transició exemplar de l'estat espanyol''.A través de la figura de Virgína Alonso, dues de les dones de la família construeixen un espai escènic per reivindicar la història, reapropiar-se'n i generar un espai de debat col·lectiu per narrar el silenci. Carla Rovira ha destacat que ''han anat a sac'' per poder estrenar a FiraTàrrega, ''concentrant tota l'energia'' de l'equip. De moment ja han fet dos passis de 'Màtria' i amb el d'aquest divendres al matí només en quedarà un. Rovira ha assegurat que se'ls ha fet curt per tot el temps que han dedicat en l'espectacle i ha remarcat que el públic és molt divers, la qual cosa permet obtenir ''feedbacks'' molt diferents. Aquesta no és la primera experiència de Carla Rovira a FiraTàrrega, ja hi ha estat en quatre ocasions amb rols diferents.

Anar al contingut