Sulaiman Abu Ghaith, gendre de Bin Laden i portaveu d'Al-Qaeda.
Sulaiman Abu Ghaith, gendre de Bin Laden i portaveu d'Al-Qaeda.
Washington

Capturat un gendre de Bin Laden i portaveu d'Al-Qaeda

Un gendre d'Ossama bin Laden, que actuava com a portaveu d'Al-Qaeda des de fa molt temps, ha estat capturat per funcionaris nord-americans del servei de contraterrorisme; es preparen per portar-lo als EUA perquè el jutgin.

Actualitzat
Un gendre d'Ossama bin Laden, que actuava com a portaveu d'Al-Qaeda des de fa molt temps, ha estat capturat per funcionaris nord-americans del servei de contraterrorisme. Es tracta del kuwaitià Sulaiman Abu Ghaith, que va ser deportat recentment de Turquia a Jordània, on els agents nord-americans l'han capturat.

El govern nord-americà té la intenció de traslladar-lo als Estats Units per jutjar-lo, molt probablement a Nova York, on molts membres d'Al-Qaeda han estat condemnats.

Després dels atacs terroristes de l'11 de setembre del 2001, Sulaiman Abu Ghaith va aparèixer en diversos vídeos d'Al-Qaeda condemnant els atacs aeris dels EUA a l'Afganistan i anunciant que prendrien represàlies contra els EUA i el Regne Unit.

Abu Ghaith va ser traslladat l'1 de març passat a Jordània, des d'on va intentar dirigir-se al seu país natal, Kuwait, que li va retirar la nacionalitat el 2001. En el camí va ser interceptat per la CIA, que seguia els seus moviments des que se'n va detectar la presència a Turquia al gener.

La premsa turca va informar a començaments de febrer de la detenció d'Abu Ghaith en un hotel d'Ankara, després d'entrar il·legalment a Turquia des de l'Iran. En no haver-hi constància de delictes comesos a Turquia, i tot i la petició d'extradició sol·licitada per Washington, va ser alliberat per la policia i lliurat a les autoritats d'Estrangeria. Després que l'Iran es negués a acceptar que fos deportat al seu territori, Turquia va decidir enviar-lo a Jordània.

A començaments d'aquesta setmana, el diari "Kuwait Times" va informar sobre estrictes mesures de control a l'aeroport de la capital kuwaitiana per als passatgers procedents de Turquia. Una font oficial va confirmar que Kuwait havia rebutjat tres vegades la sol·licitud de retorn d'Abu Ghaith "perquè ja no és ciutadà kuwaitià".

El congressista republicà Peter King, que va presidir fins fa poc el Comitè de Seguretat Nacional a la Cambra de Representants dels EUA, ha confirmat la detenció i ha dit que "això va just al cor d'Al-Qaeda perquè es tracta del gendre de Bin Laden. És una victòria psicològica per a nosaltres i una derrota psicològica per a Al-Qaeda".

El govern dels Estats Units no ha informat encara de la captura, que forma part de la investigació engegada després dels atemptats de l'11 de setembre del 2001 contra les Torres Bessones i el Pentàgon.
Anar al contingut