Barcelona

Canvis en les baixes laborals: tindran una durada i desapareixen els comunicats setmanals

Les baixes laborals ja determinaran el temps d'incapacitat previst aplicant unes taules que tenen en compte la patologia, la professió i l'edat

RedaccióActualitzat

A partir d'ara, quan els metges donin la baixa, també diran els dies estimats que s'hauria d'estar sense treballar. Uns dies que es calcularan segons unes taules que ha fet el Ministeri de Sanitat en què es té en compte la professió, l'edat i la patologia. Per tant, a un paleta, per exemple, amb una lumbàlgia se li reconeixeran directament més dies de baixa que no pas a un administratiu. El programa també calcula que, com més edat, més llarga és la recuperació. Així, doncs, a un paleta de menys 36 anys amb lumbàlgia li donaran 14 dies; si té entre 36 i 55 anys; 15 dies, i, si en té més de 55, 19. En canvi, a un administratiu de fins a 55 anys li donaran 11 dies, i, si en té més de 55, 14 dies.  

De totes maneres, el metge de família tindrà sempre l'última paraula i podrà modificar en qualsevol moment els dies de baixa. El primer comunicat es podrà donar també a les urgències. Quan la baixa sigui de molt curta durada es podrà donar la baixa i l'alta en la mateixa visita. I per a les més llargues les visites de confirmació s'espaiaran fins als 35 dies. En qualsevol cas, s'han acabat els comunicats de renovació setmanal.

La reformes volen evitar tant la paperassa innecessària, com perseguir el frauEls metges de família, però, creuen que s'ha perdut una oportunitat per agilitzar els tràmits, i ara ells tindran més feina, perquè almenys una vegada al mes hauran de fer un informe de seguiment. I és que per als metges de família, no s'ataca els llocs on es produeix realment la burocràcia innecessària i el frau.

Les baixes llargues, les de més de tres mesos, en què es creu que hi ha més frau, són només un 10%, però els controls seran per a tothom.

En el que estan tots d'acord és en el fet que el ministeri ha posat en marxa el nou sistema en un dels pitjors moments de l'any, just quan previsiblement començarà l'epidèmia de la grip i per tant s'hauran de tramitar més baixes. Un mal moment per posar a prova el sistema acabat d'estrenar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut