Brussel·les

Brussel·les demana a Rajoy una reforma laboral profunda

La Comissió Europea ha insistit a demanar a Espanya una reforma del mercat laboral per combatre la desocupació, que és la més alta de la UE, i ha apuntat com a possibles idees el contracte únic, la millora de la formació i la mobilitat. El comissari europeu, el d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha indicat que Espanya havia aprofundir la reforma del mercat laboral per combatre l'alta taxa d'atur del país, especialment entre els joves.

Actualitzat
Rehn ha dit que Espanya ha pres decisions "molt significatives" per aconseguir una major consolidació fiscal, especialment durant l'any passat, però ha afegit que "hi ha una necessitat molt clara" de reforçar les reformes estructurals, sobretot en el mercat de treball. "Si jo fos un jove espanyol, afrontaria un atur juvenil per sobre del 40%, mentre que a Holanda en tenen un 4% i Àustria un 5%, i em preguntaria per què".

Rehn ha assenyalat que l'alta taxa d'atur a Espanya, superior al 20% de la població activa, "ha d'estar relacionada no només amb la ubicació geogràfica, sinó també amb les institucions, les polítiques i el mal funcionament del mercat laboral". El comissari ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa a Brussel·les per presentar la proposta de l'executiu europeu de crear eurobons i endurir el control sobre els pressupostos nacionals.

Tot seguit, el comissari europeu d'Ocupació, Laszlo Andor, ha dit que el nou govern d'Espanya "no ha de posar en marxa una reforma única, sinó una estratègia global" per promoure l'ocupació. Andor ha indicat que l'exemple de Portugal amb la idea d'un contracte únic, "podria ser part de la solució".

Tot i això, el comissari europeu ha reconegut que "no hi ha una bola màgica" per lluitar contra l'atur, ja que hi ha "molts elements importants, com una millor formació, aprenentatge durant tota la vida laboral o la mobilitat". Andor ha dit que les autoritats espanyoles haurien d'incidir en la "segmentació" de l'ocupació: ja que hi ha grups amb una "forta protecció" laboral i altres "amb cap i amb poques possibilitats d'aconseguir una feina, especialment els joves".

La Comissió s'ha sumat així a les peticions que ja li han fet arribar al pròxim president del govern espanyol, Mariano Rajoy, des de la cancellera alemanya, Angela Merkel, a les agències de qualificació de riscos Standard & Poors i Fitch, perquè emprengui com més aviat millor les reformes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut