A Berlín hi ha prop de 8.000 llambordes de la memòria, en record de les víctimes del nazisme
A Berlín hi ha prop de 8.000 llambordes de la memòria, en record de les víctimes del nazisme
Berlín

Berlín actua contra els atacs a les llambordes de la memòria històrica

Grups de veïns es mobilitzen per combatre l'extrema dreta i preservar la memòria de les víctimes del nazisme

Oriol SerraActualitzat

La nit del 9 de novembre recorda la Nit dels Vidres Trencats, és a dir, l'alçament violent contra els jueus al Berlín de l'any 1938. I aquesta va ser la nit triada per un grup anònim d'extrema dreta per extreure un total de 16 "stolpersteine": literalment, les pedres de topada o llambordes contra l'oblit que hi ha repartides per totes les ciutats alemanyes en record de les víctimes del nazisme: jueus, activistes socials, comunistes o socialdemòcrates, entre d'altres.

L'activista antifeixista Nele Seiberl parla directament d'accions terroristes:

"Es pot parlar d'accions terroristes de l'extrema dreta que han cremat cotxes, que han trencat finestres, per exemple contra una llibreria que havia organitzat un acte anti-AFD (Alternativa per a Alemanya)."

Gràcies a una iniciativa popular, les llambordes contra l'oblit de Neukölln s'han pogut reposar en molt poc temps. Cerimònies com aquesta són senzilles, hi ha poca afluència de gent, però estan carregades de significat. D'aquesta manera, molts veïns de Berlín volen demostrar que no deixaran que els prenguin la memòria històrica.

 


Els veïns del districte de Neukölln organitzen regularment assemblees per combatre la violència d'extrema dreta, que s'ha accentuat coincidint amb l'entrada d'Alternativa per a Alemanya (AfD) al parlament federal. L'expert en extrema dreta Matthias Müller constata que alguns neonazis han abraçat l'AfD :

"Sabem que hi ha diversos exmembres de l'NPD (partit neonazi) que han participat en actes de l'AfD."

 

 

La cura de la memòria històrica és un dels pilars de la democràcia a Alemanya. Les llambordes de la memòria en són un exemple. Només a Berlín n'hi ha gairebé 8.000. Però l'entrada de la ultradreta al Bundestag amenaça de normalitzar actituds feixistes que havien sigut extraparlamentàries durant dècades en aquest país.

 

Notícia relacionada: Debat per les selfies al Memorial de l'Holocaust de Berlín

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut