Façana de l'Ajuntament de Balaguer
Façana de l'Ajuntament de Balaguer
Balaguer

Balaguer se suma a la llista de municipis que han declarat persones no grates la família reial

La capital de la Noguera se suma així a altres poblacions lleidatanes on també han aprovat mocions en aquest sentit, com Cervera, Alpicat i Bellpuig

Actualitzat

El ple de l'Ajuntament de Balaguer ha aprovat aquest dijous al vespre declarar no grata la família reial. La capital de la Noguera se suma així a altres poblacions lleidatanes on també han aprovat mocions en aquest sentit, com Cervera, Alpicat (Segrià) i Bellpuig (Urgell).

La declaració va prosperar gràcies als set vots favorables d'ERC (5) i la CUP (2) i l'abstenció dels cinc regidors de CiU i el de Balaguer Ara Sí. Els tres del PSC i el de C's hi van votar en contra.

La moció també reclama que la princesa d'Astúries deixi d'utilitzar el títol de senyora de Balaguer. Aquesta petició ja es va fer el 2013 quan l'actual rei Felip encara era príncep.

ERC i la CUP presentaven inicialment dues mocions similars que es va acabar fusionant perquè "la coincidència en aquests casos és absoluta", segons ha dit l'alcalde, el republicà Jordi Ignasi Vidal.

Un dels principals motius per declarar no grat Felip VI i qualsevol altre membre de la casa reial és, segons Vidal, "el paper que ha tingut la monarquia en el conflicte entre el poble català i l'estat espanyol, que ha estat el de prendre partit".

A banda d'això, segons remarca l'alcalde, també s'han posat en relleu els valors republicans d'igualtat i equitat.

Jordi Ignasi Vidal creu que fins i tot Balaguer encara té més raó que altres municipis d'aprovar aquesta declaració per motius històrics, ja que recorda que el títol de senyor de Balaguer per al rei d'Espanya es va crear després d'una desfeta de la ciutat que va provocar grans destrosses quan s'enfrontaven Jaume d'Urgell i Ferran d'Antequera. Així, "va néixer com a símbol de subjugació del poble; per tant, encara és més infaust.".

Anar al contingut