Façana de la seu del Tribunal Suprem a Madrid (EFE)
Façana de la seu del Tribunal Suprem a Madrid (EFE)
Madrid

Avís del Suprem: repiular tuits delictius també pot ser delicte

El Suprem considera que repiular missatges o imatges en suport a ETA o d'homenatge als terroristes pot ser delicte d'enaltiment de terrorisme

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem considera que repiular missatges o imatges a Twitter que puguin ser constitutius de delicte també pot ser delicte. Així es desprèn després que la sala penal hagi confirmat la condemna d'un any i mig de presó per a un usuari que va repiular en aquesta xarxa social missatges sobre ETA. En concret, entre 2014 i 2015 va repiular un vídeo sobre ETA i els seus membres, alguns armats, i un tuit amb el missatge "Adéu i honor" i una imatge del terrorista mort Josu Uribetxeberría Bolinaga, condemnat pel segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara.

El Suprem considera que repiular missatges o imatges en suport a ETA o d'homenatge als terroristes pot ser delicte d'enaltiment de terrorisme ja que el penal "no requereix que l'acusat assumeixi com a propi el missatge o la imatge o que els hagi fet sinó que hi tinguin accés i els facin publicitat.

"Que l'acusat assumeixi com a propi, raoni o argumenti la imatge i el seu missatge, ni tampoc que sigui qui ho hagi creat; només cal que d'una manera o altra hi accedeixin i li donin publicitat, difonent el missatge a gran quantitat de persones".

L'acusat va recórrer al Suprem al·legant que les imatges i vídeos que "va reproduir al seu compte de Twitter no expressaven un missatge propi, raonament o argumentació propis, sinó que ja estaven en els mitjans, ja que el terme "repiular" significa "reproduir el que va preexistir". També al·legava que no era delicte mostrar una imatge que havia fet un tercer com reproduir un vídeo en què apareixia  algú ballant durant el funeral d'Uribetxeberria Bolinaga.

El Suprem rebutja aquestes argumentacions i recorda que no importa que la imatge l'hagi fet algú altre:

"Mostrar determinades fotos, i més amb missatge afegit, constitueix un enaltiment de la conducta i persona i constitueix una inicitació a la imitació si el terrorista se'l presenta com un prohom, model o d'imitació quan la seva fama procedeix únicament de ser terrorista".

Pel Suprem, les conductes d'apologia o enaltiment dels actes de terrorisme o dels seus autors no estan emparats per l'exercici de la llibertat d'expressió.

 

ARXIVAT A:
Terrorisme
Anar al contingut