Madrid

Avís de fred intens i temporal de neu a Catalunya i nou comunitats autònomes més

Nou comunitats espanyoles estan en estat d'alerta pel temporal, que fa necessari l'ús de cadenes a 50 ports de muntanya de la meitat nord de la Península. La pitjor situació l'han viscut a l'autovia A-1, que connecta Madrid amb Burgos. Ara ja s'hi ha restablert el trànsit de camions i vehicles pesants, que des de quarts de dotze i fins a primera hora del matí d'aquest dimarts tenien prohibit el pas. Uns 300 camioners s'han vist sorpresos pel temporal i han hagut de fer nit en diverses estacions de servei.

Actualitzat
El trànsit va quedar interromput per a vehicles articulats i autobusos a l'A-1 des del quilòmetre 30, al pas pel terme municipal de Sant Agustín de Guadalix, fins al quilòmetre 110, al port de Somosierra.

Aquesta mesura va afectar uns 300 camions, que han passat la nit aturats a diferents estacions de servei i algunes voreres de la carretera de Robregordo, a més de dos autocars, que transportaven uns 40 passatgers que es dirigien al País Basc i que van ser allotjats en un hotel de Robregordo.

La Direcció General de Protecció Ciutadana va activar a primera hora de la tarda de dilluns el nivell 0 de "preemergència" del Pla d'Inclemències Hivernals davant la possibilitat que aquest dimarts nevés a pràcticament qualsevol punt de la zona.

Ús de cadenes

Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), és obligatori l'ús de cadenes a nou ports de muntanya de la xarxa principal, mentre que han estat tancats catorze trams en els de la xarxa secundària.

A la xarxa principal, els vehicles han d'usar cadenes en els ports de Los Tornos i El Escudo (Cantàbria i Burgos), Somport (Osca), Pontón i Pajares (Lleó), El León (Madrid), Pajares (Astúrias), San Glorio (Lleó i Cantàbria) i el d'Espinar (Segòvia).

A la xarxa secundària, la neu ha obligat al tancament de diversos trams en els ports d'Opakua, Herrera, Azazeta i Orduaña (Àlaba), Navacerrada (Segòvia), Lunada, Estacas de Truba, Alto Campoo, Palombera i La Sía (Cantàbria), Piedrasluengas (Palència), Tarna i Arnicio (Astúries), Urbasa (Navarra) i Portillo de Lunada, Portillo de la Sía i El Cabrio (Burgos).

Estat d'alerta

Segons les previsions meteorològiques, el temporal de fred i neu s'accentuarà en els propers dies amb un nou descens de les temperatures i precipitacions de neu a cotes més baixes.

La Direcció General d'Emergències i Protecció Civil ha activat l'alerta per neu a Catalunya, Castella i Lleó, Navarra, Galícia, País Basc, Cantàbria, Astúries, La Rioja i Aragó. A més, ha avisat la delegació del govern a Andalusia

Tres víctimes mortals

El temporal ha causat dues víctimes mortals en accidents de trànsit. Un noi de 26 anys ha mort a la localitat navarresa de Lumbier en xocar contra una màquina llevaneu. I un altre home, de 51 anys, ha mort a Palència per un infart cerebral en ple temporal. A més una dona de 72 que va resultar ferida de gravetat aquest dilluns a Sevilla en caure-li una branca a sobre, ha mort aquest dimarts.

Per cert, que a Barcelona també s'ha registrat un ferit lleu. Es tracta d'un home de 38 anys que ha rebut l'impacte d'una teula que s'ha desprès a causa del vent de la façana d'un col·legi situat a la ronda de Sant Pau.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut