El primer ministre d'Ucraïna, Arseni Iatseniuk
El primer ministre d'Ucraïna, Arseni Iatseniuk
Kiev

Arseni Iatseniuk anuncia que dimitirà com a primer ministre d'Ucraïna

La majoria de diputats acusen Iatseniuk d'haver estat incapaç de combatre la corrupció i d'introduir les reformes estructurals que demana la comunitat internacional

RedaccióActualitzat
El primer ministre d'Ucraïna, Arseni Iatseniuk, ha anunciat aquest diumenge la dimissió del càrrec després de dos mesos de pressions per part dels seus socis de coalició perquè abandonés la direcció de l'executiu.

"He pres la decisió de dimitir", va anunciar Iatseniuk en un missatge a la nació emès per diversos canals de la televisió ucraïnesa.

Després de resistir-se durant dos mesos a dimitir, amb pressions incloses al president del país, Petro Poroixenko, perquè el destituís, Iatseniuk ha defensat que les forces europeistes han de forjar una nova coalició i formar sense dilació un nou executiu, al qual ha assegurat que donarà suport el seu Front Nacional. Iatseniuk ha afegit:

"Hi ha una cosa que no es pot permetre: La desestabilització del poder executiu en temps de guerra. I aquesta perspectiva serà inevitable, després de la dimissió no es tria immediatament un nou govern".

La decisió semblava inevitable després d'una cascada de crítiques i pressions per part de tots els socis de la coalició parlamentària que sostenia el seu govern, inclosos el mateix president d'Ucraïna, Petro Poroixenko, i la formació política que porta el seu nom.

El partit Bloc Petro Poroixenko va ser l'últim a abandonar la coalició parlamentària per forçar la dimissió de Iatseniuk, únicament amb el suport del seu Front Popular.

Anteriorment, després que Iatseniuk superés al febrer una moció de censura amb gairebé la meitat dels diputats absents de la Rada Suprema, la coalició va ser abandonada pels partits Autoajuda i Batkivshina, de l'exprimera ministra Júlia Timoixenko.

La majoria de diputats acusen l'ara primer ministre en funcions d'haver estat incapaç de combatre la corrupció i d'introduir les reformes estructurals que demana la comunitat internacional.

La incapacitat de formar una nova coalició de govern ha impedit que el país introdueixi les reformes i adopti les mesures anticorrupció que demanen insistentment tant Occident com el Fons Monetari Internacional a l'hora de concedir a Kíev nous crèdits.

Anar al contingut