El president de Ciutadans, Albert Rivera, durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats (EFE)
El president de Ciutadans, Albert Rivera, durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats (EFE)

Aprovada la moció de Cs sobre els aforaments a polítics amb els vots de PP i PSOE

El debat de la proposta evidencia les diferències entre els grups, inclosos els que hi han votat a favor

Juli RodésActualitzat

El Congrés dels Diputats ha aprovat la moció de Ciutadans que insta el govern espanyol a suprimir sense limitacions els aforaments dels diputats, senadors i ministres.

La iniciativa proposa la reforma dels articles 71.3 i 102.1 de la Constitució per equiparar davant la justícia els diputats del Congrés, els senadors i els integrants del govern espanyol. 

Va una mica més enllà del que va anunciar Pedro Sánchez, que aquest dilluns va puntualitzar que la seva reforma vol deixar sense aforament els polítics per accions empreses dins de la seva vida privada, però no en l'exercici de les seves funcions.

La moció, de fet, no té valor jurídic, però busca influir en la reforma proposada per Sánchez, que ha de portar al Congrés dels Diputats en els pròxims dies. 

Hi han votat a favor Cs, el PSOE i el PP

La resta de formacions s'han abstingut. No hi hagut cap vot en contra.

El debat previ ha evidenciat les diferències entre els grups parlamentaris. També entre Cs, PP i PSOE, els tres que han votat a favor de la moció.

 

En la seva intervenció de defensa de la moció, Albert Rivera ha defensat que "avui tenim una oportunitat històrica" per decidir sobre "una figura anòmala, del passat, que a la majoria de països ja no existeix".

Rivera ha assegurat que "la societat espanyola ja no aguanta el que aguantava, vol que tots siguem iguals davant la justícia", i ha retret al PSOE i al PP que, "per això, sempre van de la mà". 

Adreçant-se específicament als socialistes, Rivera els ha demanat que vagin més enllà i no limitin la retirada de l'aforament a les actuacions fora de l'acció política.

"Demano al PSOE que no prengui el pèl als espanyols. Si volen pujar a aquest carro que sempre han volgut frenar, benvinguts. Però no defraudin els espanyols. El que vostès han proposat és una broma. Cal suprimir els aforaments, sobretot, en els casos de corrupció política."

Des del grup parlamentari socialista, el diputat Gregorio Cámara Villar ha declarat que estaven "substancialment d'acord amb la part dispositiva de la moció", però que no comparteixen "alguns dels arguments que utilitzen en la seva justificació", que consideren erronis o demagògics.

 

S'ha referit, sobretot, al fet d'identificar aforament amb privilegi, tot i reconèixer que molta gent també ho veu així.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat la diputada del PP Beatriz Escudero, que ha recordat a Rivera que "el Tribunal Constitucional ha sentenciat que les prerrogatives com l'aforament, la inviolabilitat o la immunitat no són privilegis personals, sinó un tractament jurídic diferenciat" i ha acusat Ciutadans de fer populisme.

"Estem cansats d'aquest fals populisme que els encanta predicar només per confondre i dividir la societat espanyola i trencar la confiança en la política i els politics."

Escudero també ha tingut retrets per al PSOE: "Abordar la reforma de la Constitució amb tanta frivolitat i lleugeresa no és seriós, excepte per tapar la debilitat del president".

 

I ha volgut tancar la seva intervenció remarcant que el PP rebutja la proposta del PNB d'aixecar la inviolabilitat del rei. Rebutgem la proposta del PNB. "La Corona no es toca", ha asseverat. 

El diputat de Compromís Joan Valdoví ha valorat de manera diametralment oposada l'esmena presentada pel PNB, que ha qualificat de "molt més ambiciosa" que la de Rivera, al qual ha retret haver presentat una "moció coixa, petitona, de joguina. Gairebé una moció de la Señorita Pepis". 

"Perquè no són vostès més ambiciosos, fan com els països més avançats i ho deixen en zero. Per a ningú. Ni per al rei ni per a ningú. Perquè no ho estenen a jutges i fiscals i a la família reial?"

En la seva intervenció, el diputat del PNB Mikel Legarda s'ha preguntat: "És raonable mantenir aquestes figures d'aforament, inclosa la inviolabilitat del rei en els seus actes no institucionals?" 

"Donarem suport a qualsevol reforma que suposi la supressió de tots els aforaments sense excepció, com en els països que se cita com a més exemplars. Per a altres operacions de màrqueting polític, no comptin amb el nostre grup parlamentari."

També s'ha referit al rei la diputada de Podem María del Carmen Pita Cárdenes, amb l'argument que "el poble espanyol fa temps que ha dit que tots som iguals davant la llei, tant si portem corona com si no en portem". 

Des de Catalunya, el PDeCAT i ERC també han defensat l'ampliació dels aforaments més enllà dels diputats, senadors i ministres, fins al rei i el poder judicial.

 

El diputat del PDeCAT Jordi Xuclà s'ha preguntat per què "si algú obre la caixa sobre un tema tan important" no hi inclou també "jutges, forces armades o la Casa Reial?"

I Xavier Eritja, d'Esquerra, ha considerat que "fa la impressió que hi ha una voluntat que l'aforament només es reservi al cap de l'estat, al poder judicial i a les forces de seguretat. No és això. O tots o ningú".

 

Eritja també ha llançat a l'aire la següent reflexió: 

"De què li ha servit a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carmen Forcadell, ser aforada? De res, absolutament de res. I al vicepresident Oriol Junqueras? De res, absolutament de res. Avui estan empresonats per exercir de diputats i complir amb un mandat democràtic. I on és l'aforament? No se l'ha vist, no hi és."  

ARXIVAT A:
CsPPPSOE
Anar al contingut