Barcelona

Amb 600 famílies que acullen infants no n'hi ha prou

El nombre de famílies acollidores fa anys que està estancat, i el síndic de greuges adverteix que en fan falta moltes més

RedaccióActualitzat

A Catalunya, hi ha sis-centes famílies que acullen nens de manera temporal, però la xifra està estancada des de fa anys. Un informe del síndic de greuges adverteix que calen més famílies. Hi ha molts nens esperant en centres d'acollida. També alerta que hi ha acolliments d'urgència que s'allarguen massa.

És una de les conclusions de l'informe anual sobre els drets de l'infant 2017, que el síndic va presentar el 30 de novembre.

L'informe reconeix els esforços de l'administració per avançar en la protecció de la infància, però destaca que encara és insuficient el nombre de famílies acollidores. Només un 46,8% dels infants tutelats estan en acolliment familiar, una proporció que es manté molt semblant des de fa més de deu anys.

 

L'informe del síndic de greuges també alerta que moltes de les famílies que fan acolliments d'urgència, de nens acabats de néixer, han d'allargar l'acolliment més dels sis mesos que marca la llei.

Alba Juanola, psicòloga de la Creu Roja, explica les raons d'aquesta limitació del temps d'acollida.

"Si agafa un vincle molt llarg en el temps amb la mateixa família, després pot haver-hi un trastorn a l'hora de poder-se tornar a vincular, a deixar-se anar, a entregar-se a una altra relació."

El problema és que els especialistes necessiten sovint més de sis mesos per prendre una decisió delicada: si el nen acollit pot tornar amb els seus pares, si se n'ha d'anar a viure amb els avis, o si necessita una família d'acollida més permanent. Ho explica Agnès Russiñol, directora de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció, DGAIA:

"Són estudis complexos d'elaborar i el que s'està decidint és de gran transcendència per als infants i no sempre es pot arribar a complir el termini que marca la llei."

I no es pot oblidar que l'impacte per a les famílies que acullen és dur. Passat el dol, però, la majoria repeteix.

També en l'àmbit social l'informe inclou una llista de recomanacions per combatre la pobresa infantil. Encara hi ha prop d'un 25% d'infants en risc de pobresa i un 6% d'infants que estan en situació de privació material severa.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut