Madrid

Alonso anuncia que d'aquí a tres mesos reduirà a la meitat el contingent desplegat a Bòsnia

El ministre de Defensa, José Antonio Alonso, ha confirmat que Espanya replegarà a partir de març la meitat de l'actual contingent desplegat a Bòsnia en el marc de l'operació europea EUFOR Bòsnia i passarà a liderar, amb 250 militars, el batalló multinacional que operarà com a força de reserva de les tropes de la Unió Europea. El titular de Defensa visita durant dos dies les tropes espanyoles desplegades a Bòsnia i Kosovo, després d'haver fet escala al Líban. El ministre de Defensa té previst desplaçar-se a l'Afganistan per felicitar el Nadal als soldats espanyols que integren el contingent de l'OTAN en aquell país. Prop de 3.000 soldats passen aquestes festes a l'estranger en missió de pau.

Actualitzat
En roda de premsa a Base Europa, a Mostar (Bòsnia), el ministre ha indicat que, seguint els plans d'EUFOR, Espanya replegarà la primavera vinent, a partir de març, la meitat del seu contingent, actualment integrat per uns 500 militars, i passarà a liderar amb 250 efectius l'únic batalló de la missió comunitària que operarà llavors al país des del seu quarter general a Sarajevo.

D'aquesta manera, Espanya traslladarà el seu destacament des de Mostar fins a Sarajevo mantenint en les seves diferents posicions els quatre equips d'observació i reconeixement (LOT, en les seves sigles en anglès), integrats cadascun d'ells per sis militars que treballen en contacte amb la població local i s'encarreguen de mesurar "la temperatura" social, segons el mateix ministre.

El titular de Defensa ha deixat clar que la Unió Europea, tot i el seu replegament progressiu, romandrà amb la seva missió a Bòsnia fins que el país aconsegueixi guanyar "netament" la seva estabilitat i, en ser consultat pel fet que encara el Tribunal Penal Internacional no hagi aconseguit jutjar criminals de guerra com Mladic i Karadzic, s'ha limitat a assenyalar que el tribunal desenvolupa una tasca extraordinària i fa "tot el que ha de fer i tot el que pot".

Alonso ha exalçat l'"excel·lent" treball realitzat per les forces armades espanyoles durant els quinze anys que s'han quedat a Bòsnia, ha expressat el seu reconeixement als 21 morts espanyols en aquesta missió, 20 militars i un intèrpret, i ha subratllat que la missió desenvolupada al país balcànic representa "la millor forma de fer Espanya en el món".

En el seu viatge a Bòsnia, on està acompanyat pel cap de l'Estat Major de Defensa, Félix Sanz Roldán, i el cap de l'Estat Major de l'exèrcit, Carlos Villa, el ministre visita la ciutat de Mostar i assisteix a un homenatge als caiguts. Aquest dimecres, José Antonio Alonso viatja a Kosovo, concretament a Istok, on són els efectius espanyols.

Tres mil soldats fora de casa


En total, 2.959 militars espanyols celebren el Nadal fora de casa, en alguna de les quatre missions que l'exèrcit espanyol té actualment a l'exterior. A l'Afganistan, Alonso té previst acudir-hi pròximament per felicitar el Nadal als soldats espanyols, i al Líban, el ministre ja hi va ser de visita la setmana passada, i va destacar la tasca dels soldats en defensa de "la pau, la solució dels conflictes i la seguretat".

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja va felicitar les festes als soldats espanyols la setmana passada per videoconferència.
Anar al contingut