Barcelona

Activat el pla Procicat per l'onada de fred que afecta el país

Els ajuntaments activen els seus operatius per ajudar les persones sense llar que dormen al carrer

RedaccióActualitzat

Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla Procicat, per l'onada de fred que afecta el país. En canvi, s'ha rebaixat l'alerta del pla Neucat, ja que les nevades tendeixen a remetre. Tot i això, el fred serà especialment rigorós.

Tot plegat fa que les comarques de muntanya siguin les que avui hauran de prendre mesures. A Puigcerdà i als municipis del voltant se suspenen les classes als centres educatius, per la previsió de més nevades i una baixada forta de les temperatures. En total, se suspenen les classes a set centres. L'Ajuntament de la capital de la Cerdanya ho qualifica de mesura preventiva, davant possibles problemes amb el transport escolar.

A les comarques de Ponent, la neu va obligar ahir a anul·lar diverses línies de transport escolar en zones de muntanya. Uns 700 alumnes no van anar a classe, però la previsió és que aquest dimarts es reprengui l'activitat escolar a tot arreu i que la majoria d'alumnes puguin arribar als centres sense problemes.

Carreteres tallades i ús de cadenes

Pel que fa a les carreteres, està tallada per risc d'allaus la C-28, per passar el Port de la Bonaigua. Tallades també, pel fort vent i per la neu acumulada, la BV-4024, de Bagà al coll de Pal, i la BV-4031, de Castellar de N'Hug a la Molina.

A més, és obligatori l'ús de cadenes a les vies següents: C-142b, per anar al Pla de Beret; C-147, d'Esterri a Alós d'Isil; C-28, de Vielha a Vaquèira i de Casa Sastrada a Esterri d'Àneu; L-500, a la vall de Boí; L-504, de Llavorsí a Tavascan; L-510, a Alins, i es restringeix el pas de camions pel túnel de Vielha a l'N-230.

Activada l'operació Fred

A Barcelona, com en molts altres municipis, s'ha activat l'operació Fred, centrada especialment a atendre les persones sense sostre. El consistori ha reforçat els equips d'Emergències Socials i els ha distribuït per tota la ciutat per detectar les persones que dormen al carrer i informar-los de la possibilitat d'allotjar-se en un centre de la xarxa d'acollida. Les dues mil places disponibles habitualment s'han reforçat amb 108 places noves. Amb l'operació Fred, també es distribueix sal als barris més pròxims a Collserola, per poder-la escampar en cas de glaçades.

D'altres ajuntaments que també despleguen mesures excepcionals són els de Terrassa, Sant Cugat del Vallès o l'Hospitalet de Llobregat.

Aquest dilluns el conseller d'Interior, Jordi Jané, va demanar precaució als ciutadans per l'onada de fred prevista per a aquesta setmana. Una situació que qualificava d'"excepcional":

"Ens ve una onada de fred rigorós, intens, no equiparable a la que hem tingut fa dos anys. Una onada de fred que totes les prediccions diuen que vindrà a partir d'aquest dimarts al matí i que s'anirà intensificant. La situació podria suposar que una bona part de Catalunya pugui estar en temperatures sota zero, especialment de matinada. Un fred excepcional."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut