Barcelona

A punt d'aparèixer les primeres vacunes per neutralitzar el tabac i la cocaïna

El món científic estudia el funcionament de les drogodependències per poder trobar medicaments per combatre-les. Ja estan molt avançades les vacunes que permetran que el sistema immunitari del drogodependent neutralitzi la droga i no li faci efecte. Segons ha confirmat a TV3 Timothy Condom, subdirector de l'Institut contra l'Abús de les Drogues (NIDA) dels Estats Units, d'aquí a pocs anys estaran disponibles les vacunes contra la nicotina i la cocaïna. La NIDA és un organisme públic que coordina i divulga la recerca científica sobre les drogoadiccions. Les noves vacunes impedirien que la droga arribi al cervell i, per tant, n'evitarien els efectes.

Actualitzat
Les noves vacunes per combatre les drogodependències no s'aplicaran a tots els pacients, sinó "només als que estan en tractament, perquè sovint la gent recau i torna a prendre droga, però aquestes vacunes fan que la droga no els arribi al cervell", explica Timothy Condom, neuròleg expert en drogoadiccions.

Les farmacèutiques no hi aposten

Condom explica que el principal obstacle per lluitar contra les drogodependències és que no hi ha gaires companyies farmacèutiques que desenvolupin aquest tipus de medicaments, i per tant la responsabilitat recau en els organismes públics.

Canviar l'esterotip del drogodependent

A més dels avenços en el tractament, la recerca científica sobre les drogodependències també aporta beneficis socials. Per Condom suposa abandonar la imatge negativa que tenim dels drogoadicctes i passar a considerar-los uns malalts: "Hem d'entendre que les drogues produeixen canvis en el cervell i també saber com aquests canvis provoquen comportaments compulsius".

Sortir de la delinqüència

Poder abandonar la drogodependència també podria significar allunyar molts dels afectats de la delinqüència. "Hi ha tanta gent al sistema penal per culpa de les drogues que, si podem ajudar a tractar-los, hi haurà molta gent a qui es podrà fer justícia", assegura el neuròleg expert en drogoadiccions.
Anar al contingut