Barcelona

Rigau nega que els directors puguin col·locar mestres a dit amb el nou decret

El Departament d'Ensenyament ha presentat als sindicats l'esborrany del decret que preveu que els directors d'escoles i instituts puguin escollir la meitat dels mestres. Els sindicats diuen que pot fomentar l'amiguisme. Aquesta mesura que proposa Ensenyament ja ha començat a provocar protestes de sindicats i professors.

RedaccióActualitzat
El director d'una escola o institut ha de poder triar els mestres del centre? El Departament d'Ensenyament entén que una part de la plantilla, sí. Per això l'esborrany de decret que ha enllestit atorga als directors el paper principal a l'hora de seleccionar fins a un màxim de la meitat de la plantilla. La consellera Irene Rigau ha presentat el text aquest dijous als representants sindicals, que, de moment, s'hi mostren contraris. Rigau els ha assegurat que el nou decret no implicarà que els directors puguin col·locar mestres a dit.

"El que és important és que els nomenaments no seran mai a dit. Sempre seran a partir d'una proposta pública: El que es perfila són les places, no les persones", ha explicat Rigau en declaracions als mitjans després de la trobada amb els sindicats.

L'esborrany del nou decret estableix que a l'hora de nomenar determinades places -el professorat no ordinari, el que no té destinació definitiva- ja no comptaran només l'antiguitat o el fet d'haver superat les oposicions, sinó que serà prioritari el criteri del director, que podrà emfasitzar determinats requisits.

Mesura polèmica

La mesura genera polèmica, perquè les atribucions dels directors són una qüestió delicada: pels uns, permetrà dur a terme més bons projectes educatius, però, per altres, pot fomentar l'amiguisme.

Segons la proposta d'Ensenyament, l'equip directiu podrà establir requisits específics i per nomenar el personal interí, per exemple, "es prioritzaran les propostes de les direccions" per sobre del criteri actual, que és l'ordre que ocupen els aspirants a la borsa de treball.

El director també seleccionarà els substituts entre els disponibles a la borsa després d'haver-ne entrevistat com a mínim tres. I podrà demanar-ne el cessament, si considera que no fan bé la feina.

Opinions enfrontades

Hi ha opinions per a tots els gustos, però se n'obtenen més de favorables entre els equips directius que no pas entre els docents. Per exemple, el director de l'escola Collaso i Gil, Josep Nuez, diu que la mesura podria ajudar a augmentar el compromís de l'equip. "Perquè una escola funcioni has de tenir mestres compromesos amb el projecte educatiu del centre i que el puguin tirar endavant, evidentment. Sense això, és molt difícil retre comptes", ha explicat.

En canvi, per a Rosa Cañadell, portaveu del sindicat USTEC, "això trenca les normes del joc", "crea incertesa" i "obre la porta a arbitrarietats".

El cert és que en alguns països, com en l'aclamada Finlàndia, el director té molt poder a l'hora de fer un equip de treball. Però no tothom té clar que aquest sistema funcioni aquí. De moment, l'esborrany de decret tot just es comença a negociar avui, amb punts de vista molt allunyats entre els sindicats i Ensenyament.

Protestes

De moment, un acte informatiu que es feia aquest dijous a la tarda sobre aquest Decret de Plantilles s'ha hagut de suspendre per les escridassades de representants de l'Assemblea de Docents Interins i Substituts. L'acte l'havia organitzat Axia, l'Associació de Directius de l'Educació Pública de Catalunya, favorable al decret que prepara Ensenyament. Per contra, els representants dels interins consideren que és un decret que va cap al model privat de gestió i que molts d'ells es poden quedar sense feina.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut