L'Havana

La guerrilla colombiana de les FARC declara un alto el foc unilateral per un temps indefinit

L'anunci es produeix en el marc de les negociacions de pau que manté des de fa dos anys amb el govern colombià a l'Havana

Actualitzat

La guerrilla de les FARC ha declarat un alto el foc unilateral per un temps indefinit en el marc de les negociacions de pau que manté des de fa dos anys amb el govern colombià a l'Havana.

"Aquest alto el foc unilateral, que desitgem que es prolongui en el temps, es donaria per acabat només si es constata que les nostres estructures guerrilleres han estat objecte d'atacs per part de la força pública", ha assegurat el cap negociador de la guerrilla, Iván Márquez, en un comunicat. "Volem contrastar. Volem superar els episodis inútils de sang. Ho hem manifestat una vegada i una altra sense haver estat escoltats". La decisió ha estat comunicada formalment al govern de Colòmbia.

Perquè l'alto el foc unilateral arribi a bon port, les FARC esperen poder comptar amb la supervisió d'organismes regionals com la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur), la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC), el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i el Front Ampli per a la Pau. El cessament entrarà en vigor el 20 de desembre "si per aquestes dates es disposa de la verificació de com a mínim una de les organitzacions esmentades".

Els insurgents també han indicat que estan disposats a convocat a l'Havana "totes les organitzacions sense ànim de lucre, amigues del procés de pau, per enviar-los un informe" sobre aquesta iniciativa i convidar-les a donar suport a la pau a Colòmbia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut