Mostres de pedres marcianes mostrades per la NASA.
Mostres de pedres marcianes mostrades per la NASA. (Foto: Reuters)
Estats Units

La NASA confirma que a Mart hi podria haver hagut vida

Segons les primeres anàlisis de les mostres recollides pel robot Curiosity, al planeta vermell s'hi van donar les condicions necessàries per a la vida. Aquesta era una de les incògnites que havia de resoldre la missió espacial. Els experts han identificat la presència de sofre, hidrogen, oxígen, fòsfor i carboni, ingredients que indiquen que alguna vegada Mart va poder albergar vida microbiana.

Actualitzat
Segons les primeres anàlisis de les mostres recollides per robot Curiosity, al planeta vermell s'hi van donar les condicions necessàries per poder propiciar formes de vida primitives. Aquesta era una de les incògnites que havia de resoldre la missió, quan el passat 8 de febrer va aconseguir perforar per primera vegada un fragment de roca. Els experts han aconseguit identificar la presència de sofre, hidrogen, oxígen, fòsfor i carboni, ingredients que indiquen que alguna vegada Mart va poder albergar vida microbiana.

Segons ha assenyalat el científic cap del programa d'exploració, Michael Meyer, "una qüestió fonamental de la missió del rover era obtenir informació sobre si Mart hauria tingut, en un passat, un ambient habitable. Ara sabem que la resposta és sí.

Les claus per a aquest entorn habitable provenen de les dades obtingudes per l'anàlisi de mostres del Curiosity i els instruments de Química i Mineralogia. Les dades indiquen que l'àrea de la badia de Yellowknife, que està explorant el vehicle de la NASA, va ser un riu o un llac intermitent que podria haver proporcionat l'energia química i altres condicions favorables per als microbis. La roca es compon de gra fi que conté minerals d'argila, minerals de sulfat i altres productes químics. Aquest ambient humit, a diferència d'alguns altres en Mart, no és extremadament àcid o salat.

L'investigador David Blake ha indicat que "els minerals d'argila constitueixen almenys el 20 per cent de la composició de la mostra analitzada". Aquests minerals d'argila són un producte de la reacció d'aigua relativament dolça amb minerals ignis, també presents en el sediment. La reacció podria haver tingut lloc dins del dipòsit sedimentari, durant el transport dels sediments, o en la regió d'origen dels sediments. La presència de sulfat de calci juntament amb l'argila suggereix que el sòl és neutre o lleugerament alcalí.

Els científics s'han sorprès en trobar aquestes substàncies químiques que proporcionen a la superfície de Mart l'energia suficient perquè molts microbis que hi ha a la Terra puguin viure. "La gamma d'ingredients químics que s'ha identificat en la mostra és impressionant, i suggereix maridatges com ara sulfats i sulfurs que indiquen una font d'energia química possible per microorganismes", ha apuntat l'investigador Paul Mahaffy.

Davant aquests resultats, els científics planegen treballar amb Curiosity a la Badia Yellowknife abans que el rover continuï amb el seu calendari establert i es desplaci, en un llarg viatge, fins al turó central del cràter Gale, la Muntanya Sharp.
Anar al contingut