Lisboa

El Tribunal de Comptes de Portugal avala la cancel·lació de les obres de l'AVE Lisboa-Madrid

Tot i les expectatives, el govern de Passos Coelho va descartar construir el traçat perquè els riscos que fos ruïnós eren massa alts

Actualitzat

El Tribunal de Comptes de Portugal ha avalat la decisió de l'executiu portuguès de cancel·lar les obres de l'AVE entre Lisboa i Madrid. En un informe, el Tribunal assegura que el cost de construcció de la línia seria altíssim: 11.600 milions d'euros. 

Pel que fa a la rendibilitat, hi havia un marge de benefici molt petit i existiria el risc que qualsevol imprevist, com ara un desviament del pressupost o un retard en les obres, convertís el projecte en ruïnós. En el mateix document, es posa com a exemple el tram Lisboa-Poceirao i Poceirao-Caia, que tot i que tenien finançament de la Unió Europea, van ser descartats perquè l'Estat no podia assumir la inversió en incrementar-se els costos de manteniment. 

L'AVE entre Espanya i Portugal va generar moltes expectatives. Per al 2025, s'havien previst més de 56.000 llocs de treball permanents i un increment de la inversió privada superior als 125.000 millions d'euros, l'equivalent al 80% del PIB de Portugal el 2006. Tot i això, el govern de Pedro Passos Coelho va optar per descartar el projecte, una decisió que el Tribunal de Comptes ha avalat. 

Segons les previsions, l'AVE entre Madrid i Lisboa havia de passar per les estacions d'Évora, Elvas/Badajoz, Mérida, Cáceres, Plasència, Navalmoral i Talavera de la Reina i tenir més de 18 milions de passatgers diaris.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut