Teheran

L'Iran compleix i frena l'enriquiment d'urani al 20%

"Els inspectors de l'AIEA estan desconnectant les centrifugadores a la planta de Natanz", ha anunciat el cap de l'Agència per a l'Energia Atòmica de l'Iran. Justament aquest dilluns, i com a recompensa, els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea podrien suspendre algunes de les sancions econòmiques contra l'Iran en la reunió que fan a Brussel·les.

RedaccióActualitzat

L'Iran ha fet el pas més significatiu per frenar el seu programa nuclear i ha suspès l'enriquiment d'urani al 20%, cosa a què es va comprometre amb la comunitat internacional al novembre. Els centres atòmics del país a partir d'ara només enriquiran el 5%, molt lluny del que es necessita per construir una bomba nuclear.

Ho ha anunciat el cap de l'Agència per a l'Energia Atòmica de l'Iran, Ali Akbar Salehi, en declaracions a la cadena de televisió estatal iraniana: "Els inspectors de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) estan desconnectant les centrifugadores de la planta de Natanz", ha assegurat. "L'iceberg de les sancions contra l'Iran s'està fonent", ha afegit. Simultàniament, l'AIEA ha emès un comunicat en què confirma que l'Iran està complint el pacte i que també ha suspès experiments en dos reactors.

Justament aquest dilluns, i com a recompensa, els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea podrien suspendre algunes de les sancions econòmiques contra l'Iran en la reunió que fan a Brussel·les.

Tot plegat, en virtut de l'acord sobre el programa atòmic de Teheran adoptat pel règim i el grup dels 5+1 integrat per la Xina, Rússia, França, el Regne Unit, els Estats Units i Alemanya. El pacte, firmat el 24 de novembre passat, estableix que l'Iran suspèn aquest dilluns les seves activitats d'enriquiment d'urani d'alta graduació, un procés que li hauria permès produir combustible per a bombes nuclears a canvi que els països occidentals rebaixin les sancions contra Teheran.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut