Vilafranca del Penedès

Josep Milà: resistència al franquisme des dels cims del món

El documental "Milà, resistència a la muntanya" busca finançament a Verkami per fer un homenatge a l'excursionista Josep Milà i Atzet

RedaccióActualitzat

La història de Josep Milà i Atzet, un muntanyenc nascut a Vilafranca els anys 20 i represaliat pel franquisme, busca mecenes.

El documental "Milà, resistència a la muntanya" vol retre homenatge a aquest pagès i excursionista de 95 anys que va ser detingut per haver deixat targetes amb proclames catalanistes als cims dels Pirineus.

Als cims que va fer a la resta del món, sempre hi anava amb la senyera.

Escampar "Els segadors"

Josep Milà es va enamorar de la muntanya durant la Guerra Civil, on va participar com a voluntari al cos de muntanya de la columna Durruti al Pirineu lleidatà. Quan va acabar la Guerra Civil, sense haver complert els 18 anys, va passar uns mesos al camp de concentració francès de Le Vernet d'Ariège.

L'any 1949, durant unes ascensions al Pirineu, va tenir una topada amb uns falangistes de Barcelona. El van detenir per deixar targetes amb la senyera i estrofes d'"Els segadors" dalt de diversos cims. Després d'això, la Federació Espanyola de Muntanyisme el va expulsar a perpetuïtat de qualsevol entitat excursionista. Això impedia que obtingués llicències federatives per escalar muntanyes fora de l'estat espanyol.

 

Falta finançament

Ara es busca finançament a través de la plataforma de micromecenatge Verkami per poder fer un documental sobre la vida de Josep Milà i de la seva lluita per la República i la llibertat de Catalunya a través de les seves excursions per muntanyes de tot el món. La convocatòria ha estat tot un èxit: en 20 dies s'han recollit 5.750 euros, gairebé els 6.000 que es necessitaven per tirar endavant el projecte. 

L'objectiu és poder finalitzar el documental sobre la vida de Josep Milà. Ja s'han enregistrat diverses entrevistes amb el mateix Josep i amb persones que coneixen la seva història. En el documental participa Núria Picas, campiona del món d'Ultra Trail l'any 2012.

Anar al contingut