EPA i atur registrat: per què tanta diferència?

Mentre que l'EPA és una enquesta, l'atur registrat compta els parats que s'han apuntat a l'antic INEM. Des del 2005, l'atur registrat és inferior a l'EPA, la qual es considera més fiable i és de fet la taxa que es pren com a base per calcular l'atur harmonitzat, la dada que s'envia a Europa per poder comparar els mercats laborals dels diferents països de la UE.

Núria CuixartActualitzat
En pocs dies de diferència, els mitjans de comunicació publiquen dades sobre el nombre de parats que hi ha a Espanya que poden despistar. I és que entre unes i altres hi pot arribar a haver més ni menys que un milió de parats de diferència. Estem parlant de l'EPA, l'enquesta de població activa i de l'atur registrat. Però, a què es deu tant diferència? Al darrere hi trobem dos mètodes de càlcul ben diferents.

L'EPA és una enquesta de periodicitat trimestral realitzada per l'Institut Nacional d'Estadística. Les segones dades, més "optimistes" dins de la gravetat i que coneixem com l'atur registrat, les elabora el que tots coneixem com l'Inem, que des del 2003 rep oficialment el nom de Servei Públic d'Ocupació Estatal. Tots dos són organismes dependents del govern espanyol.

Però anem al fons de la qüestió: per què, tant diferència en el nombre de parats? Mentre que l'EPA és una enquesta telefònica feta a 60.000 famílies sobre les persones en edat de treballar, l'atur registrat pren com a base les persones apuntades a les oficines d'ocupació a finals del mes anterior.

De fet, l'EPA comptabilitza com a parats persones d'entre 16 i 74 anys que compleixen les característiques següents: no tenien feina la setmana anterior a l'enquesta, en buscaven dins les quatre setmanes anteriors i estaven disponibles per treballar en les dues setmanes posteriors. En resum, persones que no tenen feina i que asseguren que en busquen activament. No oblidem que es tracta d'una enquesta, amb respostes subjectives.

En canvi, per registrar-se com a parat en una oficina d'ocupació no calen tants requisits. Cal, simplement, anar-hi i dir que estàs buscant feina. Però, compte! Hi ha certs col·lectius que no es compten en el registre de l'antic INEM, però que sí que ho poden fer en l'EPA: els que busquen la primera feina, treballadors que cobren el subsidi agrari o persones apuntades a cursos de formació del Servei Públic d'Ocupació Estatal. Tampoc se sumen persones que busquen feina per menys de tres mesos o per a jornades inferiors a vint hores setmanals.

També cal tenir en compte que ningú està obligat a registrar-se a les oficines d'ocupació, excepte en el cas que tingui dret a rebre una prestació i, evidentment, la vulgui cobrar. Així doncs, es pot estar buscant feina, però no fer-ho des d'una oficina d'ocupació, o simplement haver-se rendit i haver deixat de buscar. Aquests poden comptar per a l'EPA, i no per a l'atur registrat.

Des del 2005, l'atur registrat és inferior a l'EPA, que es considera més fiable. De fet, és la taxa que es pren com a base per calcular l'atur harmonitzat, la dada que s'envia a Europa per poder comparar els mercats laborals dels diferents països de la UE.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut