L'explotació de sal d'Iberpotash a Súria
Imatge de la planta d'Iberpotash a Súria (Foto: www.territori.scot.cat)
Manresa

Comença el judici a Iberpotash per un presumpte delicte ecològic

La Fiscalia considera que no es va fer el que calia per evitar la contaminació de la conca del Llobregat

RedaccióActualitzat

Avui comença el judici a tres exresponsables de les mines de potassa de Súria i Sallent per un presumpte delicte ecològic. El fiscal demana penes de fins a 3 anys i mig de presó i la reparació dels danys i perjudicis causats a la zona.

El procés comença l'any 1997, quan les mines encara estaven gestionades per les empreses públiques Súria K i Potasses del Llobregat. És en aquell moment que es comença a investigar l'abocament sense control i clandestí de clorurs, metalls pesants i materials orgànics volàtils. Iberpotash hi està implicada com a responsable civil subsidiari, per l'adquisició de les dues empreses públiques per part d'Iberpotash després de la denúncia.

El fiscal també reclama als tres exresponsables que assumeixin el cost econòmic de la recuperació ambiental de la zona "fins a l'eliminació de l'elevada salinitat i dels compostos orgànics volàtils que presenten les aigües de diversos pous de la zona i que fan que les seves aigües no puguin ser destinades al consum humà o del bestiar".

Es considera que Iberpotash no va prendre les mesures necessàries per evitar la contaminació de la conca del Llobregat.

Està previst que el judici s'allargui fins dijous.

Anar al contingut