La policia dispersa els manifestants de la plaça Taksim amb gas lacrimogen. (Foto: Reuters)
La policia dispersa els manifestants de la plaça Taksim amb gas lacrimogen. (Foto: Reuters)
Istanbul

Calma tensa a Turquia després de l'esclat d'una onada de protestes contra el govern islamista d'Erdogan

Desenes de milers de persones han sortit als carrers de diverses ciutats turques per protestar contra el caràcter autoritari del govern islamista de Recep Tayyip Erdogan. Gairebé un miler de persones han estat detingudes en els enfrontaments amb la policia i hi ha centenars de ferits. La retirada dels antidisturbis del centre d'Istanbul ha calmat els ànims però els manifestants continuen ocupant la plaça Taksim.

TV3/RedaccióActualitzat
Turquia viu hores de tensió després que la urbanització d'un parc a Istanbul i la repressió de la policia hagin estat les espurnes d'una onada de protestes que s'escampa per diverses ciutats. Gairebé un miler de persones han estat detingudes en unes 90 mobilitzacions a tot el país, segons fonts governamentals.

Els ànims s'han calmat després que els cossos de seguretat es retiressin del centre de la capital turística del país, on aquest divendres es va viure una autèntica batalla campal, però el que no s'ha pogut evitar és l'encesa d'un moviment de contestació contra les polítiques conservadores del govern. És un dels desafiaments més importants en els onze anys de mandat de l'islamista Recep Tayyip Erdogan.

Desenes de milers de ciutadans s'han congregat al llarg de dissabte a la tarda a la cèntrica plaça de Taksim i molts hi han passat la nit. Per ara es manté la calma, tot i que en algun carrer contigu hi ha hagut llançament de gasos lacrimògens per part de la policia.

Una repressió mai vista

Els manifestants d'Istanbul tenen un cert sentiment de victòria; han aconseguit prendre el centre d'Istanbul sense cap mena d'oposició, han aconseguit forçar el govern a retirar els antidisturbis del centre i, sobretot, han aconseguit demostrar que es tracta d'una protesta cívica.

Els concentrats, la majoria joves, asseguren que els disturbis de les últimes hores han estat provocats per la mateixa policia, amb un ús injustificable del gas lacrimogen. De fet, molt pocs recorden haver vist tanta policia, milers d'agents, ocupant barris sencers de la capital. Hi ha centenars de ferits. És aquest abús, el que ha provocat que sectors de la societat, fins ara apàtics, s'hagin sumat a les protestes.

Una altra victòria dels joves: aconseguir que el primer ministre hagi de comparèixer per parlar de la crisi. Recep Tayyip Erdogan ha reconegut que potser la policia s'ha excedit en alguns casos, però ha qualificat els manifestants de simples radicals a les ordres de forces polítiques interessades a desestabilitzar el país. Erdogan promet no cedir a les seves pressions.

Del parc al descontentament general

Tot va començar fa cinc dies, amb una acampada per evitar la desaparició d'un parc al centre de la ciutat, on el govern vol construir-hi una zona comercial i apartaments.

Per a molts sectors és molt més que un parc, és l'última d'un seguit decisions que mostren el caràcter autoritari de l'actual govern islàmic: l'empresonament de periodistes, l'eliminació de les terrasses o les restriccions a les begudes alcohòliques; en definitiva, una islamització subtil i constant dels costums.

Els manifestants no només són de l'oposició laica i nacionalista, també hi ha islamistes descontents amb les polítiques d'Erdogan.
Anar al contingut