El tancament de l'espai aeri espanyol va afectar milers de persones. (Foto: EFE)
El tancament de l'espai aeri espanyol va afectar milers de persones. (Foto: EFE)
Madrid

5.000 afectats per la vaga de controladors els exigeixen una compensació de 50 milions d'euros

Uns 5.000 afectats per la vaga encoberta dels controladors aeris el mes de desembre passat s'han personat en la causa penal oberta contra aquest col·lectiu per haver abandonat els seus llocs de treball. Els exigeixen uns 10.000 euros per usuari afectat en concepte de responsabilitat civil derivada de danys morals a banda d'altres compensacions econòmiques. La suma total és de 50 milions d'euros.

Actualitzat
Luis Vericat, soci del bufet que representa els afectats, ha explicat que en el cas que els controladors no paguin la quantitat exigida s'ha demanat que s'embarguin els seus béns. També s'ha proposat que AENA declari com a responsable civil subsidiària, si els controladors no poden fer front al pagament de les indemnitzacions ja que és l'empresa pública responsable d'assegurar el trànsit aeri.

Els afectats defensen que els controladors, des d'un punt de vista penal, són considerats com a funcionaris públics, i per tant podrien haver comès un delicte d'abandonament de les seves funcions, delicte inclòs al Codi Penal. Els advocats també han sol·licitat que el jutjat que porta el cas investigui quins van ser els controladors que van absentar-se dels seus llocs de treball i que, un cop hagin estat identificats, se'ls citi a declarar.

El jutge ha de decidir ara si accepta que aquesta agrupació d'afectats es personifiqui al procés penal. En els pròxims dies, centenars afectats més pel tancament de l'espai aeri s'afegiran a la causa contra els controladors, segons han explicat els advocats.



Anar al contingut