Març

"Vindran temps millors", "El documental del mes" de març

"Good Things Await", dirigit per la cineasta danesa Phie Ambo, es va presentar en l'última edició del DocsBarcelona i descobreix el món i la peculiar filosofia vital de Niels Stockholm, un granger i agricultor biodinàmic danès de 79 anys que lluita per un món més sostenible i qüestiona la forma capitalista de producció alimentària. Els seus productes són d'una qualitat excepcional i són servits als millors restaurants del món, però la supervivència de la granja es veu amenaçada per les multes del govern danès i per la falta de relleu generacional. És possible caminar cap a un món més sostenible canviant la forma de produir aliments? Dijous, 3 de març, "Vindran temps millors" s'estrena a Aribau Multicines a les 20.00, amb la presència del biòleg Miquel Vallmitjana.

"El documental del mes" presenta aquest mes "Vindran temps millors". L'estrena tindrà lloc dijous, 3 de març, a Aribau Multicines, un acte en què participarà Miquel Vallmitjana, biòleg i doctor en biotecnologia per la UAB i membre de Som lo que sembrem.

 

Sinopsi

Niels Stockholm és un granger de 79 anys que es dedica a l'agricultura biodinàmica. Treballa la terra amb la seva dona Rita al nord de Copenhaguen. La seva filosofia vital es basa en la idea que l'home i la terra estan connectats amb l'univers i, per això, cultiva els aliments en estricta sincronia amb el calendari lunar, per aconseguir la màxima harmonia amb el cosmos. En Niels serveix els seus productes als millors restaurants del món, però la continuïtat de les seves pràctiques es veu seriosament amenaçada per unes incomprensives normatives governamentals i per la falta de relleu generacional. Seran capaços en Niels i la Rita de guanyar la batalla al temps i de fer perdurar la seva manera d'entendre la naturalesa? 

Els aliments de la granja d'en Niels són frescos i d'una qualitat excepcional –formatges, hortalisses, carn de porc i de vaca, entre altres productes ecològics–, es poden consumir en els millors restaurants del món, un dels quals és el NOMA de Copenhaguen, l'etern rival del Celler de Can Roca en el prestigiós rànquing de la revista britànica Restaurant.  Neixen d'un ambient on es respira una gran calma, on els éssers vius experimenten una comunió espiritual amb l'univers.

En Niels i la Rita han dotat de filosofia la producció agrària i l'alimentació, i això ho han valorat els millors xefs del país i l'estranger. La màgia que desprèn la seva granja ha hipnotitzat cuiners i clients a causa d'uns productes que se serveixen del camp a la taula.  Segons en Niels, "l'agricultura biodinàmica no és una cosa del passat, sinó del futur".

La qualitat dels productes passa per davant de tot, però els diversos obstacles amb què habitualment es troben posen per primera vegada en seriós perill d'extinció el seu sistema de producció. La granja s'ha hagut d'adaptar a les normatives i regulacions d'unes autoritats que són indiferents als seus principis biodinàmics. Fins ara han pogut sobreviure, però, ara, una multa de milers de corones amenaça directament la sostenibilitat financera del negoci.

A aquesta lluita contra el temps, se n'hi afegeix una altra de més profunda:  en Niels sent que la seva vida s'acosta al final i no té cap successor que pugui seguir el seu somni.

A pesar de les dificultats, l'optimisme d'en Niels no desapareix mai del tot, gràcies a una ferma confiança amb la seva tasca. "Cada dificultat gran i profunda porta incorporada la seva pròpia solució: ens força a canviar la manera de pensar per trobar-la."

 

 

Aquest és el retrat, més que d'en Niels i la seva dona, d'un espai natural on el temps passa d'una manera diferent. On cada petit ésser viu té el seu sentit i ocupa un lloc important. On es respira un perfum que ha generat l'atracció dels millors cuiners del món. La granja d'en Niels és un petit gra de sorra en direcció a un món més sostenible, que qüestiona la forma capitalista de producció alimentària. És possible caminar cap a un món més sostenible canviant la forma de produir aliments?

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut