Enllaç a altres textos de l'autor

Victòria Miró

Periodista 324.cat

  • Diverses universitats i empreses catalanes han presentat aquesta setmana aplicacions de realitat augmentada llestes per veure la llum, com per exemple un GPS mut que només usa la teva música o una app que et fa sentir com un cíborg.

  • Mentre les tauletes s'estenen i s'imposen com el dispositiu preferit de lectura, els continguts continuen sense resoldre els seus grans reptes i segueixen la seva lenta marxa envoltats d'incerteses.

  • El sector dels videojocs es preveu que crearà un milió de llocs de treball fins al 2017 a tot Europa, dels quals 300.000 seran al mercat espanyol. D'un innegable atractiu per als joves, els videojocs seran - i de fet, ja són- una oportunitat per a l'ocupabilitat.

  • Els millors treballs de visualització de dades i gràfics interactius del 2013 han estat premiats pels Information is Beautiful Awards. Les propostes mostren una panoràmica de la tendència dels mitjans digitals d'apostar per la innovació.

  • Qui guanyarà les eleccions als Estats Units? La resposta no la tindrem fins al pròxim 6 de novembre, però després que Romney fos proclamat candidat a Tampa i quan les enquestes només donen un lleuger avantatge a Obama, amb un 47% d'intenció de vot, Amazon ha llançat el seu propi mapa electoral dels Estats Units; un mapa que dóna el republicà com a vencedor.

  • La possibilitat que ETA anunciï la seva fi aquesta setmana ha generat una allau de piulades al Twitter del signe més divers que ha situat aquest tema com el més comentat en aquesta xarxa en les darreres hores amb diverses etiquetes que en fan al·lusió.

  • El PP ha engegat una campanya per demanar als seus afiliats i simpatitzants que els cedeixin els seus perfils al Twitter i el Facebook durant els dies que se celebrarà la convenció del partit a Màlaga, els dies 6, 7 i 8 d'octubre. La iniciativa pretén inundar la xarxa de missatges en favor dels populars i difondre les idees que sorgeixin dins el marc de la convenció.

  • Amazon ha desembarcat a Espanya amb un extens catàleg que compta, entre d'altres coses, amb 450.000 CDs i 130.000 DVDs i Blu.Ray. Els usuaris que busquin música poden triar i remenar dins d'una gran oferta d'estils, grups i autors. Així, es trobaran que a l'hora de classificar-los, el web d'Amazon.es ha col·locat Els Amics de les Arts, Raimon i Maria del Mar Bonet dins l'apartat de flamenc i folklore espanyol. D'aquesta manera, entre els àlbums de flamenc i folklore espanyol més venuts, Raimon ha passat a ocupar el vuitè lloc, després d'"El Duo Dinámico i de Manolo Escobar, amb "Las mejores sevillanas".

  • La sentència del Suprem i la interlocutòria del TSJC perquè el castellà sigui llengua vehicular a les escoles ha encès les xarxes socials, que bullen amb missatges en favor de l'actual model d'immersió lingüística i per la defensa del català a les escoles. Lluny de minvar amb el pas del temps, la reacció d'expressió de sorpresa i enfadament de les primeres hores ha donat lloc a crides a la mobilització i al desacatament.

  • La crisi del deute ha fet que cada dia parlem, des de fa mesos, de l'evolució de la prima de risc. Però sabem tot el que cal sobre la prima de risc? Com es calcula? Què hi influeix? Quin és el límit abans que els països es vegin abocats a un rescat? I quin paper hi juguen les agències de qualificació? Mirem de donar resposta a algunes de les preguntes clau sobre la prima de risc.

  • El tenista Rafael Nadal ha tornat d'unes minivacances amb les piles carregades. Ja es prepara per als tornejos americans que precediran l'Open dels Estats Units, però al marge de les pistes, ha esta notícia per la seva estrena a Twitter. El tenista manacorí ha estat un dels últims a arribar a aquesta xarxa social, però ho ha fet amb força. Esportistes, amics i tuiters li han donat una benvinguda multitudinària i ha arribat a guanyar 200 seguidors per minut fins a sumar-ne més de 170.000 en menys de 48 hores.

  • Els indignats que mantenen acampades arreu de l'Estat i que des de l'inici de les protestes estan fent servir Twitter per organitzar-se i difondre les seves protestes han aconseguit una gran visibilitat a la xarxa de microblòguing. Els concentrats s'han mantingut al llarg de la setmana en les primeres posicions de la llista del més comentat a la xarxa social a escala mundial. Per aconseguir-ho, han anat utilitzant diverses etiquetes o "hashtags", incorporant-ne de nous cada dia, conscients que l'algoritme matemàtic que usa Twitter per elaborar la llista del més comentat té en compte la repetició per evitar que sempre hi hagi els mateixos termes al seu llistat, un fenomen que es coneix com l'"efecte Justin Bieber".

  • Una empresa catalana ha creat Koomic.com, la primera botiga virtual per a còmics digitals de l'Estat. Es tracta d'un web que permet la compra i lectura dels còmics des de la pàgina, així com també la seva descàrrega en ordinadors i e-readers, i també per mitjà d'aplicacions per a iPad, iPhone i iPod Touch. El director del projecte, Àlex Samaranch, ha explicat al 3cat24 que en la seva primera setmana s'hi han registrat ja 2.000 usuaris. "La xifra mostra que hi ha hagut molta feina prèvia, per això alguns ens estàven esperant", ha explicat. Pel que fa al catàleg, van arrencar amb 24 títols i van incorporant quatre novetats cada setmana. Els preus dels còmics digitals es troben entre els 2 i els 6 euros.

  • Avançant-se a la celebració del Dia del Llibre fins a 31 museus i centres culturals han realitzat conjuntament un alliberament massiu de llibres per 17 ciutats de tot l'Estat. En total s'han alliberat fins a 2.500 llibres per carrers i llocs públics per tal que les persones que els trobin i estiguin interessades a llegir-los els agafin i se'ls enduguin cap a casa. La iniciativa, coneguda com a "bookcrossing", no és nova, però aquest any a Barcelona el CCCB l'ha enriquit amb l'ús d'un Twitter que anava donant pistes d'on havien estat alliberats els diversos exemplars i amb un navegador on es podia observar el mapa de la ciutat amb la localització i els títols dels llibres. Una experiència més de com les noves tecnologies poden contribuir a difondre activitats culturals i a fomentar la interactivitat amb els seus usuaris.

Anar al contingut