Un comiat de revista, teatre, circ, sèries, fotografia...
Un comiat de revista, teatre, circ, sèries, fotografia...
Les recomanacions de "Quan arribin els marcians"

L'agenda cultural per a la setmana del 4 al 10 de maig

L'acostament a la nova normalitat serà més amè i més serè si ens envoltem de cultura. "Quan arribin els marcians" ha fet aquesta selecció

1. Xerrades radicals

Quan: tot el mes de maig.

Que la normalitat era el problema ja s'ha dit. Però som animals de costums, sobretot amb les pedres que escollim per entrebancar-nos-hi. Així que, perquè la "nova normalitat" no ens recordi sospitosament la vella, es requereixen pensaments radicals. És a dir, que remouen les arrels. La fira Literal i nombroses editorials d'arreu del món organitzen Radical May, un festival del llibre radical amb xerrades i conferències en línia a càrrec del lingüista Noam Chomsky, el pedagog Mark Bray, la periodista Sarah Jaffe i l'economista Costas Lapavitsas, entre molts altres. Pensament crític per transformar el món. Ens hi posem? O no hi haurà qui cusi els traus. 

 

2. Circ d'Hivern a la primavera i titelles per a adults

Una dona baixa del cel suspesa pels cabells, es belluga sinuosa i hipnòtica, la platea emmudeix. Hi ha molts mons i tots estan al circ. Ara, a un clic. L'Ateneu Popular de Nou Barris comparteix a la seva web alguns dels espectacles que ha produït, com els emblemàtics Circ d'Hivern que impulsa des del 1996. Tant se val l'edat que tingueu: us recomanem "Nu", dirigit per Quim Girón. En temps de restricció de moviments, la plasticitat dels cossos, les acrobàcies amb objectes casolans i l'humor absurd que gasten els cinc intèrprets són una injecció de vida més efectiva que tots els arcs de sant martí junts. Feu la prova.

Els titelles tampoc són només per als més petits. Des de l'Ateneu fa anys que desmunten aquesta idea amb el Ròmbic, el festival de teatre de titelles per a adults de Barcelona. Divendres arrenca la sisena edició, que, donades les circumstàncies, es farà en streaming. Prometen històries crues i inquietants per a temps d'apocalipsi.

 

3. La creació no s'atura al Teatre Lliure

Quan: a partir del 7 de maig

"El panorama actual no és dramàtic, és tràgic. Però si construïm plegats ens en sortirem, i els agents artístics són grans constructors socials." Amb aquest convenciment arrencava Juan Carlos Martel, director del Teatre Lliure, la roda de premsa per presentar la nova programació digital del teatre: una sèrie de produccions creades per al nou context social. Lectures dramatitzades, clàssics teatrals il·lustrats per als més petits i fins  una conversa digital amb el mateix Shakespeare ideada per Roger Bernat. El tret de sortida el dona l'actor Pau Vinyals, que escriu, dirigeix i protagonitza "El gegant del pi", un monòleg que posa paraules als silencis que habiten una família. Ningú podia imaginar que el YouTube del Lliure lluiria tant.

 

4. #FotosContraLaCOVID19

Un gall del Prat capturat en majestuós blanc i negre per Colita. Tippi Hedren i Alfred Hitchcock retratats per Enrique Meneses. Una núvia enmig del bosc per Tanit Plana. Una polaroid perforada per Erik Kessels. Una foto manipulada per Joan Fontcuberta. Fins a un centenar de fotògrafs de l'estat espanyol i altres parts del món participen en la campanya Fotos Contra la Covid-19, que recapta diners per al fons d'emergència Covid-19 de l'ONG Metges sense Fronteres. Totes les instantànies es poden adquirir per 100 euros. N'hi ha una de Cèlia Atset sobre la pandèmia: uns treballadors abillats com astronautes entrant a la Borsa de Barcelona. No s'ha de confondre amb la de Cristina de Middel i el seu premiat projecte The Afronauts, que també està disponible. Captures excepcionals del nostre món en format 20x30.

 

5. Louise Bourgeois, Paul McCarthy i Bruce Nauman virtuals

Cancel·lar i ajornar han estat els verbs de moda en la programació cultural dels últims mesos, però també hi ha esdeveniments que s'avancen de la mà del format virtual. La megagaleria suïssa Hauser and Wirth -amb seus a Londres, Nova York o Hong Kong i que va assumir la reobertura del Chillida Leku a Hernani- té previst obrir-ne una de nova a Menorca al 2021, però des de dijous passat ja és possible passejar-se en línia per 2 dels 8 espais d'aquest colossal centre artístic ubicat a l'Illa del Rei, a Maó. Us creuareu amb obres de Louise Bourgeois, Paul McCarthy, Bruce Nauman i molts altres a través d'un programa de realitat virtual ideat per la mateixa galeria. Concebut inicialment perquè els artistes poguessin dissenyar les exposicions sense desplaçar-se, en temps de confinament global ha pres més sentit i urgència. Ideal per als qui els intimida posar els peus en una galeria, i per als que intimiden amb el "jo ja hi vaig ser abans que s'inaugurés".

 

6. Mrs. America

L'opressor no seria tan fort si no tingués còmplices entre els oprimits. Aquesta frase cèlebre de Simone de Beauvior bé podria ser el subtítol de "Mrs. America", la sèrie d'HBO sobre Phyllis Shlaphly, la més furibunda antifeminista nord-americana dels anys 70. El seu personatge, interpretat per Cate Blanchett, fa pensar en la Serena d'"El cuento de la criada" (també d'HBO): dones intel·ligents, ambicioses i seductores que se sotmeten als seus marits i al sistema patriarcal. Amb la diferència que Shlaphly va existir de debò. La sèrie retrata la croada d'aquesta advocada i mare de sis fills contra l'anomenada ERA, l'esmena constitucional per la igualtat de drets als EUA. A l'altra banda del ring, la periodista i activista Gloria Steinem, la teòrica Betty Friedan i Shirley Chisholm, la primera congressista negra. A quines d'aquestes dones adjudicaríeu les següents frases? "Les dones són esposes i mares abans que res" i "Les dones no han tingut cap orgasme netejant la cuina". El premi és la sèrie.

 

7. El live dels marcians

Quan: dijous 7 de maig, a les 18.30, a l'Instagram de TV3 

La revista Rockdelux ha anunciat que el número de maig de 2020, que aquests dies arriba als quioscs, serà l'últim. Després de més de 35 anys i 394 números, desapareix la revista degana de la música moderna del país -i no només de la música: a les pàgines de Rockdelux també hi ha hagut lloc per a altres disciplines. El seu número de comiat és, precisament, una selecció de continguts musicals, literaris i audiovisuals pensada per al temps de confinament, elaborada per més de cinquanta col·laboradors. Els marcians volen acomiadar com es mereix una capçalera que ha estat clau per al periodisme cultural del país. Per això Roger Roca, redactor dels marcians i antic col·laborador de la revista, parlarà amb Santi Carrillo, director de Rockdelux.

 

 

ARXIVAT A:
Cultura
Anar al contingut