Identifiquen un nou subgrup de pacients d'esquizofrènia caracteritzats per tenir trastorns motors

L'estudi, liderat per investigadors de l'IDIBELL amb fons de La Marató 2008, proposa una teràpia combinada específica per a aquests pacients. Investigadors

L'estudi, liderat per investigadors de l'IDIBELL amb fons de La Marató 2008, proposa una teràpia combinada específica per a aquests pacients.

Investigadors liderats per Marta Barrachina, de l'Institut de Neuropatologia de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), han identificat un nou subgrup de pacients d'esquizofrènia caracteritzats per tenir trastorns motors. L'equip de Barrachina estudia el receptor d'adenosina A2A, que s'expressa al sistema nerviós central, als ganglis basals, i està implicat en el control del moviment. Els investigadors han detectat que el 50% dels pacients post mortem estudiats tenien nivells molt baixos d'aquest receptor. Comparant aquestes dades amb la informació clínica aportada pels investigadors, van observar que aquests pacients presentaven trastorns motors.

L'estudi, que s'ha fet en col·laboració amb l'equip de la investigadora Mairena Martín a la Universitat de Castella-la Manxa, a Ciudad Real, i investigadors clínics del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llobregat, s'ha publicat a l'edició electrònica de la revista "Psychiatric Research", i ha estat finançat per La Marató de TV3 de l'edició 2008.

L'esquizofrènia és una malaltia mental greu. Des d'un punt de vista clínic es considera que agrupa diverses malalties que no estan ben definides ni caracteritzades per biomarcadors.

L'equip de Marta Barrachina estudia el receptor d'adenosina A2A, que s'expressa al sistema nerviós central, als ganglis basals, i està implicat en el control del moviment. A més a més aquesta proteïna inhibeix l'activitat del receptor de dopamina D2, hiperactivada en pacients d'esquizofrènia i diana dels antipsicòtics típics.

"Hem estudiat els cervells post mortem dels pacients", explica Barrachina, "i hem detectat que el 50% tenia nivells molt baixos del receptor d'adenosina A2A. Curiosament, en comparar aquestes dades amb la informació clínica aportada pels investigadors clínics de l'estudi, vam observar que aquests pacients presentaven trastorns motors".

"A més, hem identificat un mecanisme epigenètic relacionat amb la disminució de l'expressió del receptor". Segons la investigadora, aquesta troballa permet "identificar un nou subgrup de pacients d'esquizofrènia amb trastorns motors".

Proposta de teràpia combinada

Aquest estudi obre les portes a un estudi clínic, basat en la radioimatge, que permetria detectar els nivells d'aquesta proteïna, identificar aquest tipus de pacients, així com poder confirmar els resultats obtinguts en els cervells post mortem. L'equip de Barrachina proposa aplicar-los una teràpia combinada específica d'antipsicòtics i agonistes del receptor d'adenosina A2A. "D'aquesta manera, s'afavoriria l'activitat del receptor d'adenosina A2A, i això permetria reduir la dosi d'antipsicòtics".
Anar al contingut