Convocatòria de projectes de recerca sobre malalties mentals

Des d'avui i fins al proper 23 de març, la comunitat científica podrà presentar projectes de recerca sobre malalties mentals al concurs d'ajuts que convoca la Fundació la Fundació La Marató de TV3

Des d'avui i fins al proper 23 de març, la comunitat científica podrà presentar projectes de recerca sobre malalties mentals al concurs d'ajuts que convoca la Fundació la Fundació La Marató de TV3. Els projectes seleccionats seran finançats amb els donatius de La Marató 2008.

Quan el marcador de l'edició 2008 de La Marató ja s'ha tancat, amb un resultat de 6,8 milions d'euros, la Fundació enceta el procés que permet destinar els fons recollits a la recerca biomèdica obrint la convocatòria de projectes d'investigació sobre malalties mentals.

Els projectes presentats a la convocatòria seran avaluats en un rigorós procés per consemblants (peer review) en què se'n valora la rellevància científica i sociosanitària, així com la qualitat, el rigor metodològic i l'aplicabilitat immediata, factors que determinaran quins treballs seran finançats amb els fons obtinguts en La Marató 2008.

El resultat d'aquest procés d'avaluació, dut a terme per científics d'àmbit internacional i gestionat per l'Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques, del Departament de Salut, es farà públic el proper mes de novembre.

Podran optar als ajuts de la Fundació La Marató de TV3 els projectes de recerca sobre patologies mentals que es desenvolupin en un sol centre investigador o bé que impliquin el treball en xarxa d'equips científics procedents de centres de recerca d'àmbit internacional amb la coordinació d'equips catalans, tot contribuint així a la creixent col·laboració transversal en la recerca científica.

Més de 4 milions d'euros destinats a la recerca sobre malalties mentals

La Marató de TV3 de l'any 2000 també va ser dedicada a les malalties mentals. Gràcies als fons recollits en aquella edició, es van finançar 53 projectes de recerca biomèdica sobre aquest conjunt de patologies, els resultats dels quals es van presentar en el VII Simposium Fundació La Marató de TV3, celebrat l'any 2006.

Investigadors de prestigi reconegut en el camp de les malalties mentals, com el Dr. Jorge Tizón, de la Fundació Gol i Gurina, o el Dr. Eduard Vieta, de l'Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, van rebre finançament de la Fundació per desenvolupar els seus projectes. El Dr. Tizón va estudiar els factors de risc de patir un trastorn psicòtic i va idear un instrument per detectar-los en la infància i la joventut. Per la seva banda, el projecte del Dr. Vieta, especialista en trastorn bipolar, era un estudi sobre els riscos dels afectats per aquesta malaltia en els casos de mal compliment del tractament farmacològic.

Altres científics de renom, com els doctors Xavier Estivill i Mara Dierssen, del Centre de Regulació Genòmica, que van estudiar els trastorns de pànic i les fòbies, o el Dr. Adolf Tobeña, de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un projecte d'investigació sobre la psicosi, van ser els destinataris dels fons recollits per La Marató de l'any 2000.

Des de l'any 1992, La Marató de TV3 ha destinat 64.514.409 euros a un total de 489 projectes de recerca biomèdica.
Anar al contingut