15è Simpòsium: es presenten els resultats de la recerca en malalties mentals greus finançada per La Marató 2008

· La Fundació fa públics avenços en el coneixement de les causes, el diagnòstic i el tractament de les malalties mentals greus promoguts pels 6,9M? que

· La Fundació fa públics avenços en el coneixement de les causes, el diagnòstic i el tractament de les malalties mentals greus promoguts pels 6,9M? que va recaptar La Marató 2008

· La jornada tindrà lloc el 26 de juny a l'Institut d'Estudis Catalans, en un espai on interactuaran ciència i societat

· Es farà la primera exposició fotogràfica: "El valor de la solidaritat. Una mirada a La Marató de TV3", elaborada per l'Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV)



La Fundació tanca el cicle de La Marató 2008 amb la celebració del 15è Simpòsium, on es presentaran els resultats assolits per la recerca en malalties mentals greus finançada pels 6,9M? que va recaptar aquella edició.

L'acte, que tindrà lloc el 26 de juny a l'Institut d'Estudis Catalans, reunirà els 40 investigadors que gràcies a aquesta injecció econòmica han dedicat 3 anys a avançar en el coneixement sobre les causes i els mecanismes de les malalties mentals greus, a crear nous mètodes de diagnòstic i a dissenyar diferents estratègies terapèutiques per tractar-les. La jornada s'organitzarà al voltant de 4 taules rodones on els científics faran les ponències: Esquizofrènia; Psicosis i altres trastorns; Trastorns en infants i adolescents i Depressió, retard mental i cervell social.

Aquests són alguns dels resultats dels projectes finançats. Consulteu tots els resultats aquí

· L'esquizofrènia en l'àmbit familiar
Els fills de pacients amb esquizofrènia podrien ser més propensos a patir trastorns psiquiàtrics que els fills de pacients amb trastorn bipolar.
Dra. Castro Fornieles, Hospital Clínic i Provincial de Barcelona. Dra. M. Dolores Moreno. Hospital Universitario Gregorio Marañón.

· Depressió i hàbits de vida
Els hàbits de vida relacionats amb les malalties cardiovasculars (dieta, activitat física i consum d'alcohol i tabac) s'associen també a la depressió.
Dr. Joan Vilalta, Hospital de Santa Caterina. Dra. Maria Isabel Cobas. IMIM

· Subtipus de TDAH i àrees cerebrals
S'apunta que cada subtipus d'aquest trastorn implica regions cerebrals diferents.
Dr. Jaime Moyá, Hospital Clínic i Provincial de Barcelona.

· Xarxes cerebrals implicades en la depressió
Identificades diverses xarxes cerebrals responsables de l'estat d'ànim i la seva vinculació amb la depressió a través d'una nova tècnica d'imatge.
Dr. Pablo Villoslada, IDIBAPS. Dr. Gustavo Deco, Escola Superior Politècnica UPF.

· Mapa genètic de l'autisme
Primer pas per traçar el paisatge genètic complet de l'autisme: identificats factors de risc comuns en 5 gens a partir de l'estudi internacional de 1.000 pacients amb aquesta malaltia.
Dr. Claudio Toma. Facultat de Biologia UB.


Amb l'objectiu d'acostar la ciència a la ciutadania, el simpòsium acollirà durant tot el matí diverses accions de divulgació científica i social entorn a La Marató obertes al públic. D'una banda, s'hi inaugurarà la primera exposició fotogràfica: "El valor de la solidaritat. Una mirada a La Marató de TV3", elaborada per alumnes de l'Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) al voltant de 4 valors que defineixen La Marató: solidaritat, emoció, confiança i esforç. Així mateix, els ciutadans que visitin l'IEC podran entendre en què consisteixen els avenços impulsats per La Marató 2008 gràcies al material gràfic i audiovisual de caràcter divulgatiu exposat i a les explicacions dels investigadors, que enregistraran en directe breus vídeos amb els resums dels seus treballs sobre malalties mentals.

La cloenda de la jornada, que es farà a les 13.00, anirà a càrrec del conseller de Salut, Boi Ruiz; del president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart; i del president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènech Ros.

El 6 de juliol TV3 emetrà un programa especial en què Lídia Heredia i Raquel Sans, presentadores de La Marató 2008, faran un recorregut emotiu per aquella edició i pels avenços científics presentats en el simposi.

Consulteu el programa del 15è Simpòsium
Anar al contingut