A partir del 12 de febrer, Zumzeig Cinema (Barcelona), Screenbox Funatic (Lleida) i plataformes Filmin i Movistar+

Estrena d'"El botón de nácar"

L'últim documental de Patricio Guzmán s'estrena a les sales de cinema. Els últims mesos ha fet carrera a festivals internacionals com l'IDFA, Sant Sebastià o Toronto i ha estat guardonada, entre altres premis, amb l'Ós de Plata al millor guió al Festival de Berlín. Es tracta de la segona col·laboració entre la productora Mediapro i el cineasta xilè.

"El botón de nácar" s'estrena en sales de cinema el divendres 12 de febrer. De moment, es podrà veure a la sala Zumzeig Cinema de Barcelona i a Screenbox Funatic de Lleida. Dos dies abans, el dimecres 10 de febrer, es preestrena al CCCB de Barcelona amb la presència de Patricio Guzmán i del director Fernando León de Aranoa. La pel·lícula també es presenta aquesta setmana a la Cineteca de Madrid amb un col·loqui posterior entre Patricio Guzmán i Pablo Iglesias i s'estrena al cinema Casablanca de Valladolid. Paral·lelament, "El botón de nácar" estarà disponible a les plataformes de Filmin i Movistar+.

Aquesta és la segona col·laboració entre la productora catalana Mediapro i Patricio Guzmán, després de la pel·lícula "Salvador Allende" (2003), la primera sobre el president estrenada a Xile després del cop d'estat del 1973. Es va presentar en la secció Horizontes Latinos del Festival de Sant Sebastià 2015.  Va guanyar l'Ós de Plata al millor guió al Festival de Berlín i aquesta setmana ha obtingut el premi Lumière al millor documental. També està nominada en la categoria de millor documental als premis César de l'Acadèmia del Cine Francès,  un dels guardons més prestigiosos del cinema francès.

 

Sinopsi
L'oceà conté la història sencera de la Humanitat. S'hi troben les veus de la Terra i també les que vénen de l'espai. L'aigua rep l'impuls dels planetes i el transmet als éssers vius. L'aigua, la frontera més llarga de Xile, conté també el secret d'un botó misteriós trobat al fons de l'oceà.
Xile, amb els seus 4.000 km de costa i l'arxipèlag més gran del món, proposa un paisatge sobrenatural. Aquí hi ha els seus volcans, muntanyes i glaceres. Aquí hi ha les veus dels indígenes de la Patagònia, dels primers navegants anglesos i també dels presos polítics. Alguns diuen que l'aigua té memòria. Aquesta pel·lícula demostra que també té veu.
 

 

 

 

Projeccions
Zumzeig Cinema, Barcelona
Funatic, Lleida


Premis
Os de Plata al millor guió, Festival Internacional de Cinema de Berlín, 2015
Premi concedit per The Ecumenical Jury, Festival Internacional de Cinema de Berlín, 2015
Gran Premi Lower Silesia, Docs Against Gravity Film Festival, Polònia, 2015
Premi Unipol a la millor pel·lícula, Bologna Biografilm Festival, Itàlia, 2015


Festivals
Festival de Sant Sebastià, 2015
TIFF, Toronto International Film Festival, Canadà, 2015
DocsLisboa, Portugal, 2015
IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, Països Baixos, 2015


Fitxa tècnica
Direcció i guió: Patricio Guzmán
Direcció de fotografia: Katell Djian
Muntatge: Emmanuelle Joly
Música: José Miguel Tobar i Miguel Miranda
So: Álvaro Silva i Jean Jaques Quinet
Una producció de Valdivia Film S.A., Mediapro, France 3 i Atacama Producciones.


Patricio Guzmán, director i guionista
Després del cop d'estat que va enderrocar el govern de Salvador Allende, va estar en una cel·la d'aïllament a l'estadi nacional de Santiago amb l'amenaça que l'executarien. Va marxar de Xile al novembre de 1973. Des de llavors, ha viscut a Cuba, Espanya i França, on viu actualment. Sis dels seus treballs han estat premiats al Festival de Canes, entre els quals destaquen "La batalla de Xile", "El cas Pinochet", "Salvador Allende" i "Nostalgia de la luz". Aquest últim va ser guardonat amb el Grand Prix per l'European Film Academy. És fundador del Documentary Film Festival de Santiago i membre de l'Acadèmia de Hollywood des del 2013.
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut