Anar a la navegació principal
Curiositats

La grandària real dels països

Avui parlem de mapes. "Thetruesize" -la mida real- és una web interactiva que ens permet seleccionar qualsevol estat del món, escrivint el seu nom (com per exemple, Espanya) i moure'l on vulguem per comparar-lo amb qualsevol altre territori

Avui parlem de mapes.

"Thetruesize" -la mida real- és una web interactiva que ens permet seleccionar qualsevol estat del món, escrivint el seu nom (com per exemple, Espanya) i moure'l on vulguem per comparar-lo amb qualsevol altre territori.

La utilitat de la web, més enllà de la curiositat, és que permet comprovar com la disposició més habitual dels mapes, la de l'escala Mercator, distorsiona la mida dels països, ja que els fa aparèixer més grossos com més s'allunyen de l'equador.

Per exemple, si agafem Groenlàndia, que tradicionalment es veu enorme, i la situem sobre el Brasil, veurem que s'encongeix i s'adequa a la seva mida real... molt gran, però no tant com semblava. També serveix per trencar alguns tòpics. Per exemple: el Perú no és tan petit com pensem, i situat sobre Europa veiem que ocupa més espai que Espanya i França juntes. O Rússia, que té una aparença gegant, encaixaria al mig d'Àfrica. O que Islàndia hi cabria perfectament als territoris de Catalunya, Aragó i València sumats. O que Alemanya, que sembla tan gran, és bastant menor que Colòmbia.



Cada cop que vulguem triar un nou país, hem de netejar el mapa, perquè si no se'ns van acumulant. Aquesta funció ens serveix si volem, per exemple, repetir el mateix mapa tantes vegades com calgui per omplir un altre territori, per comprovar, per exemple, que al Brasil hi caben 17 Espanyes, més o menys. O que a l'Argentina hi entrarien Espanya, Portugal, França, Hongria, Alemanya, Bulgària, Àustria, el Regne Unit, Irlanda i Txèquia... i encara sobraria lloc.

Una bona web per als aficionats a la geografia i als mapes!

A un altre Espai Internet: El món, tal com és: 366 visions diferents ja vam donar, fa temps, algunes webs que tractaven aquest tema dels mapes, i les seves proporcions, respecte a diferents temes.
Anar al contingut

Espai internet

Benvingut al blog de l'"Espai internet", el microprograma sobre la xarxa que s'ha emés durant onze anys, fins al juny de 2018, els diumenges, després del Telenotícies Cap de Setmana de TV3. Ara, seguim a la xarxa. L'"Espai internet" l'han elaborat els periodistes Jordi Aguilera i Antonio Novella, amb muntatge de Rubén García Perdomo, Jordi Canadés i Alex Fazzio. Aquest blog de l'"Espai internet" vol servir de corretja de transmissió entre aquells que l'hem fet i el públic al qual s'ha adreçat: els internautes. Podreu trobar-hi els webs més útils, els més curiosos, els blogs més interessants, el més nou a la xarxa i també el més divertit...  També els vídeos, els textos i els enllaços referents a totes les propostes que us hem anat fent des de la primera emissió, l'1 d'abril de 2007. Premis: L'Espai Internet va ser guardonat, el setembre de 2012, amb el Premi d'Excel·lència en l'Àrea de Divulgació de les TIC, en l'apartat de Televisió, pel Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC). El gener de 2011 el blog de l'"Espai internet" ja havia estat reconegut amb el Vè Premi de Periodisme TECNALIA en la categoria d'Internet. I un any abans, amb el Premi Blocs Catalunya 2010 en la categoria de Noves Tecnologies.

Cerca posts del blog
Últims posts