Anar a la navegació principal
EconomiaTurisme

Ruta per Tiurana, el ressorgir d'un poble enfonsat sota el pantà

El nou nucli, inaugurat el 2007, manté restes traslladades del vell poble i una singular oferta turística en un entorn natural privilegiat

Roger Segura i Fèlix Martín

L'any 1999 els últims habitants de Tiurana, a la Noguera, abandonaven el poble i els records de tota una vida amb l'aigua als genolls. Ho feien a contracor, amb motiu de la construcció del pantà de Rialb, que proveeix d'aigua els canals d'Urgell i Segarra-Garrigues.

Molts van emigrar cap a poblacions com Ponts, Lleida o Barcelona, però un grup de veïns va decidir crear un nou nucli urbà a uns tres quilòmetres de l'antic poble, vora l'ermita de la Mare de Déu de Solers, patrona de Tiurana. 

El poble de Tiurana, situat entre Ponts i Andorra, va quedar negat pel pantà de Rialb el 1999 (Ajuntament de Tiurana)

La primera pedra la van col·locar el 2001 i, dos anys més tard, l'Ajuntament donava la primera llicència d'obres. El 2007 es va inaugurar oficialment el nou poble de Tiurana, format per 25 cases

Un dels pobles més nous de l'Estat

Ara hi ha uns 80 empadronats i és un dels pobles més joves del país. També un dels més curiosos, atès que compta amb diverses restes i monuments traslladats del vell poble que ajuden a conservar els records del passat, com destaca l'alcalde, Àngel Villarte.

"Som un poble ressorgit de sota les aigües perquè totes les arcades de l'Ajuntament, la façana de l'església o el pou àrab vam haver d'esperar que baixés el nivell de l'aigua per poder-los recuperar i pujar-los aquí. Ara són un atractiu turístic més."

L'escultura del foc del pelegrí dona la benvinguda al poble, juntament amb una escultura de Christian Tobin que representa els membres d'una família. Són tres columnes rectangulars que en la part superior tenen uns blocs de pedra que es mouen gràcies a la força de l'aigua.

Tiurana compta amb una escultura de l'escultor alemany Christian Tobin (Ajuntament de Tiurana)

Vora l'ermita dedicada a la Mare de Déu de Solers, que data del segle XVI i compta amb pintures d'estil barroc, s'hi va instal·lar el cementiri. També s'hi va reconstruir la façana de l'església i s'hi va aixecar la Casa de la Vila.

"L'Ajuntament està fet amb trossos de cases de baix. Es va agafar la portalada d'una casa, les portalades que hi havia al carrer Major i les finestres de l'antiga presó."

La façana de l'antiga església parroquial, el cementiri o els arcs del carrer Major es van traslladar al poble nou (Catalunya Ràdio/Roger Segura )

Tiurana també té un Museu dels Antics Oficis a l'aire lliure, on s'exposen una quinzena d'eines i màquines antigues, com explica Modesto Carabasa, veí de la vella Tiurana. 

"La gent va donar coses que fèiem servir al camp com ara màquines de segar, agarbadores, màquines de plantar mongetes, eines dels fusters, dels ferrers o vinculades a la producció de llet."

El poble també compta amb un jardí botànic i amb un impressionant mirador sobre el pantà de Rialb, que l'alcalde compara amb un paisatge més propi dels fiords noruecs. 

L'alcalde, Àngel Villarte, amb un veí del poble nou, Alfons Fusté (esquerra), i un que havia viscut a la vella Tiurana, Modesto Carabasa (dreta) (Catalunya Ràdio/Roger Segura )

Festivals i activitats a la natura durant tot l'any

Una exposició fotogràfica instal·lada a l'Ajuntament i les visites guiades permeten als visitants aprofundir en la història de Tiurana. Les visites es fan els dissabtes i diumenges a les 11 del matí, i la resta de dies es poden concertar a demanda.

La vila de Tiurana ofereix un variat programa d'activitats durant l'any. S'hi fan concerts del Festival de Música Antiga del Pirineu, trobades de motocicletes, el Festival de Contes o el Festival Astronòmic Starlight, atès que compta amb un cel idoni per a l'observació de les estrelles. 

Tiurana ofereix visites guiades els dissabtes i diumenges a les 11 hores i, la resta de dies, se'n poder fer amb reserva prèvia (Ajuntament de Tiurana)

A Tiurana no hi ha botigues ni escola, però hi funcionen mitja dotzena d'allotjaments d'ús turístic i hi ha diverses segones residències. El cor de la vila és, sens dubte, el Gastrobar Solés, regentat per Montse Sanz i Carlos Viladevall.

"No hi ha res més. Nosaltres som el local social, el gastrobar, la botiga de queviures, el punt de reunió i teràpia. És un poble molt petit, amb molt poques cases. La seva gent és molt social i ens hem convertit en un punt de reunió." 

Al poble encara hi ha un record ben viu de la vella Tiurana. De fet, l'alcalde i en Modesto Carabasa admeten que les emocions tornen a flor de pell quan el pantà de Rialb baixa de nivell i emergeixen l'antiga carretera i alguns carrers, com ha passat aquest 2022. 

"Les ferides es van tancant. Els primers anys havia vist homes fets i drets plorant a les baranes del poble mirant avall. Això cada dia ho veus menys."

"Sento tristesa, perquè considero que no tinc poble. El poble era a baix."

Montse Sanz i Carlos Viladevall estan al capdavant del gastrobar Solés, a Tiurana, que ofereix una carta de producte de proximitat i fusió asiàtica (Catalunya Ràdio/Roger Segura )

Tiurana és un poble idoni per visitar amb nens i els caps de setmana es converteix en una vila per a vianants. Això, i la tranquil·litat que s'hi respira sorprenen els visitants, com apunta Alfons Fusté, que viu a la nova Tiurana des del 2014. 

"Aquí pots deixar el cotxe amb les claus i no passa res. És una de les coses bones que tenim. Vas pel poble i ens coneixem tots, pots anar a plegar bolets, pots caminar. Hi trobes tota la tranquil·litat del món."

El Festival de Contes de Tiurana ofereix, cada estiu, tota mena d'espectacles lúdics i educatius (Ajuntament de Tiurana)

El fet de ser tan a prop del pantà de Rialb facilita l'accés a activitats aquàtiques, i pels seus camins es pot gaudir de circuits de BTT, d'orientació i d'excursions, a més de vols amb ultralleuger. El tècnic municipal, Lluís Isanta, fa algunes propostes:

"Visitar l'ermita amb les seves pintures, les rutes de senderisme per fer en família, per fer trail running o amb tranquil·litat. També hi ha l'opció de fer caminades saludables que et permeten gaudir del paisatge que tenim."

Sempre amb un ull posat a l'immens pantà de Rialb, Tiurana ha ressorgit de les aigües i es consolida com una interessant destinació de turisme rural al Segre Mitjà.

Podeu escoltar la versió en àudio d'aquesta i de totes les propostes per fer turisme de proximitat, que fem cada setmana a Catalunya Informació a la web del programa "Un país per voltar". 

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut
Cerca posts del blog