Anar a la navegació principal
EconomiaTurisme, viatges i oci

Ruta en bicicleta entre canals, castells i trinxeres a la Vall del Sió

Un nou itinerari pedalable de 75 quilòmetres permet descobrir el ric patrimoni de 15 municipis de la Segarra, l'Urgell i la Noguera

Roger Segura i Fèlix Martín

A la plana de Lleida s'hi acaba d'estrenar una nova via verda per la Vall del Sió, possiblement un dels indrets més desconeguts del país. És una ruta per a bicicletes i vianants d'uns 75 quilòmetres que, com el riu que li dona nom, neix a la Segarra, travessa l'Urgell i acaba a la Noguera, quan el Sió vessa l'aigua al Segre, poc abans d'arribar a Balaguer.

Situada en un dels extrems de la ruta, Balaguer és la ciutat més gran d'aquest itinerari per la Vall del Sió (Ruta del Sió)

L'itinerari voreja zones boscoses i agrícoles, travessa 15 municipis i té com a epicentre Agramunt (Urgell), la capital natural de la Ribera del Sió. Tot i que el riu neix a les Fonts de Gàver, al municipi d'Estaràs, el punt de partida de la ruta s'ha situat una mica més enllà, a Sant Guim de Freixenet (Segarra), perquè sigui accessible en tren.

Ruta d'un dia o en diverses etapes

Una bona opció per recórrer aquesta via verda en bicicleta és resseguir el trajecte d'est a oest, que majoritàriament fa baixada. Passa dels 739 metres d'altitud de Sant Guim als 215 metres a la capital de la Noguera. El recorregut té algunes costes, breus però pendents, com la pujada al turó de Montfalcó Murallat, a l'ermita de Santes Masses o a la serra de Bellmunt.

La ruta ofereix vistes espectaculars del Baix Sió des de miradors com el de Montgai (Ruta del Sió)

Les millors èpoques de l'any per fer la ruta són la primavera i la tardor, i es pot fer en un sol dia o en diverses etapes. Això la fa accessible per a un públic familiar, però també per a ciclistes més experts, com explica l'alcaldessa d'Agramunt, Sílvia Fernàndez.

"Pot fer-se per trams i en família perquè no té gaire desnivell i és accessible, però també els més agosarats poden fer aquesta ruta de 70 quilòmetres en un dia tranquil·lament. Les famílies poden fer-la per trams i anar-la gaudint, que és el que volem."

S'han dissenyat sis propostes de rutes temàtiques en bicicleta que permeten descobrir al visitant el patrimoni cultural, patrimonial i històric. Parlem de torres i castells medievals; búnquers, refugis i trinxeres de la Guerra Civil; els paisatges de secà i regadiu, o les peixeres del Sió. Una proposta plena de contrastos, com destaca el tècnic de Turisme d'Agramunt, Jaume Marvà.

"Castells, trinxeres, zones estepàries on podem observar ocells únics com el sisó o les peixeres, una mena de petits embassaments que es feien al llarg del riu per poder treure profit del curs de l'aigua i regar."  

Les peixeres del Sió són construccions de pedra en forma de mur en diferents punts del riu per acumular l'aigua en forma de bassa (Ruta del Sió)

La major part del recorregut es fa per pistes o camins asfaltats, tot i que hi ha alguns trams per carreteres locals. S'han aprofitat vies verdes o camins pedalables ja existents, i s'han aprofitat camins rurals o forestals en servei.

Un passeig vora el canal d'Urgell

La ruta transcorre per un entorn completament rural en què ens anem trobant una multitud de petits pobles. A més, durant un tram de deu quilòmetres recorre la banqueta del canal d'Urgell, tot un símbol de l'agricultura de regadiu a Catalunya.

"Volem mostrar els contrastos que tenim durant les quatre estacions i, quan anem vora el canal, podem veure els cultius de regadiu en una banda i, els de secà, a l'altra."

A Agramunt, la ruta creua el parc urbà del Sió, d'un quilòmetre i mig de longitud. L'espai inclou un recorregut poètic amb instal·lacions de poesia visual dedicat a l'artista agramuntí Guillem Viladot, zones d'esbarjo i pícnic, parcs infantils i elements d'interès patrimonial com el pont romànic i el pont de ferro.

La ruta en bicicleta passa per sota del pont romànic d'Agramunt, d'uns 800 anys d'antiguitat (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Precisament, una parada a la vila d'Agramunt pot ser una bona excusa per tastar dos dels elements insignes de la gastronomia local: la xocolata a la pedra i el torró, reconegut internacionalment.

Un revulsiu per a l'economia

La ruta l'han impulsada quinze municipis en col·laboració amb la Generalitat i la Diputació de Lleida amb l'objectiu de dinamitzar l'economia i contribuir a frenar el despoblament. Ara que ja és una realitat, el compromís és anar-la millorant i dotar-la cada cop de més serveis.

"Quan es consolidi generarà noves ofertes i serveis d'allotjaments, que també beneficiarà altres segments de turisme. Ha de ser una locomotora que generi riquesa més enllà de la bicicleta."

La ruta recorre 15 municipis de tres comarques (Ruta del Sió)

Aquesta nova ruta cicloturista pot suposar un impuls per a negocis com l'única botiga de bicicletes que hi ha a Agramunt. Va obrir fa pocs mesos després que l'Ainhoa i la seva parella, en Manuel, decidissin traslladar-se del Baix Llobregat a l'Urgell.

"Surts en bici i ben aviat veus camps de blat, de soja o arbres fruiters. Creiem que és un entorn privilegiat i estem molt satisfets d'haver pres la decisió d'instal·lar-nos a la plana de Lleida."

El nou itinerari de la Vall del Sió s'emmarca en la creació d'una xarxa de rutes cicloturístiques al nostre país, com la ruta InterCatalunya, entre Lleida i Girona, o la ruta dels Llacs, entre la capital del Segrià i la Pobla de Segur.

ARXIVAT A:
Medi ambientTurisme
Anar al contingut
Cerca posts del blog