Anar a la navegació principal
CulturaTurisme, viatges i oci

Ruta pels pobles del Gironès: reivindiquen el seu patrimoni

El Consell Comarcal i l'Associació de Guies organitzen rutes setmanals gratuïtes, cada dissabte, al voltant de Girona

Els petits pobles al voltant de Girona amaguen secrets i un ric patrimoni cultural i de paisatge que es posa en valor amb unes visites que organitzen el Consell Comarcal del Gironès i l'Associació de Guies de Girona. Amb el nom de "Redescobreix el Gironès", se'n fan cada cap de setmana en llocs diferents, i només cal apuntar-s'hi.

Aquesta primavera n'han organitzat a Llagostera, Cervià de Ter, Sant Julià de Ramis, Llambilles i Sarrià de Ter. I fins al juny n'hi ha a Sant Martí Vell, Bordils, Flaçà i Madremanya. Hi haurà una pausa a l'estiu, i a la tardor se'n tornaran a programar.

De les rutes en 4 poblacions del 2021, aquest any s'ha passat a 9 (Consell Comarcal del Gironès)

Visites guiades en grups reduïts i gratuïtes

Les visites guiades estan pensades per fer en grups reduïts, d'una vintena de persones, cosa que facilita que tothom hi pugui dir la seva. Es fan els dissabtes a les 11 del matí, són gratuïtes i, de mitjana, duren una hora i mitja. Un gran desafiament, amb un plus afegit per als mateixos guies, com explica Maria Rizzolo, guia oficial de l'Associació de Guies de Girona

"La nostra feina és fer que la gent quedi enamorada dels llocs. Despertar-ne la màgia. I fer-ho en una hora i mitja és un desafiament molt gran, perquè no són indrets amb l'interès que desperten automàticament, per exemple, l'obra de Dalí o la zona monumental de Girona."

Joaquim Puerto és guia oficial i s'encarrega de la visita guiada a Bordils (Fèlix Martín / Catalunya Ràdio)

Els veïns dels pobles, els primers interessats

Les rutes per aquests nou municipis del Gironès estan pensades per a visitants del país, però es troben que hi ha molt d'interès de la mateixa gent del territori. En Joaquim Puerto, també guia oficial de l'Associació de Guies de Girona, destaca que s'han trobat amb gent del poble que coneix molt bé el seu entorn i que els explica històries i anècdotes personals amb molta passió.

"Les rutes estan pensades per a tothom, però especialment per al visitant de proximitat. I la veritat és que ens trobem amb molts veïns del mateix poble que s'hi han apuntat per saber coses que els han passat desapercebudes. Però, al mateix temps, ells fan aportacions personals i de temes més populars que enriqueixen el relat dels guies, i que fan que aprenguem coses noves. És gent que vol conèixer el seu territori."

Una de les visites guiades permet conèixer el poble de Cervià de Ter (Consell Comarcal del Gironès)

L'èxit de la proposta també ha fet que molts usuaris estiguin repetint experiència i que després d'haver fet la visita en un poble ja s'apuntin directament al guiatge del municipi del costat.

 

Les restriccions de la pandèmia, origen de la proposta

Maria Rizzolo explica que la idea va sorgir arran de les limitacions de mobilitat de la pandèmia i les caminades que molta gent va començar a fer per l'entorn de casa seva.

"No ens hem d'oblidar que aquesta proposta ha nascut a partir del confinament, quan només ens podíem moure en un radi molt petit. D'aquí va sorgir la idea de fer unes visites amb guies experts, per fer difusió de la història que hi ha al darrere dels edificis i dels llocs del nostre entorn."

Imatge de l'església de Llagostera i el seu entorn (Turisme Gironès)

El Gironès, molt més que la Girona monumental

La ciutat de Girona és un pol d'atracció turística per la seva història i per l'oferta monumental, cultural, d'oci i d'establiments comercials. Els mateixos guies que fan les rutes per aquests pobles del Gironès són els que també porten turistes espanyols, francesos o nord-americans a passejar i descobrir els racons del call jueu, la catedral, els banys àrabs o la Basílica de Sant Fèlix. Maria Rizzolo explica que una oferta complementa l'altra.

"Girona forma part d'un territori, i la visita a aquests pobles permet conèixer no només la façana d'un monument, sinó veure-hi més enllà."

Joaquim Puerto reconeix que aquest entorn del Gironès sovint queda a l'ombra de la ciutat de Girona.

"I no només això: tenim la Costa Brava en una banda i el Pirineu a l'altra, i molta gent tendeix a anar cap aquests dos punts, i aquests poblets que tenen molt d'interés són desconeguts."

Malgrat això, l'interès d'aquest territori és evident.

"Són pobles amb un patrimoni i una història que no s'han promocionat. Molta gent entén que són poblacions per viure-hi, però, en canvi, el turisme i la cultura la venen a buscar a la ciutat de Girona. Però tenen una part molt interessant per descobrir, perquè ofereixen una bona combinació de cultura i natura al mateix temps."

La campanya "Redescobreix el Gironès" va començar l'any passat amb rutes guiades per quatre pobles: Sant Julià, Llagostera, Madremanya i Cervià de Ter, i aquest 2022 l'oferta s'ha ampliat a 9 municipis. Però l'objectiu és ampliar-se pel territori i cap a altres comarques, segons Rizzolo.

Maria Rizzolo és guia oficial i ha fet que molts visitants hagin descobert Sant Julià de Ramis (Fèlix Martín / Catalunya Ràdio)

Sant Julià i la muntanya dels Sants Metges, l'orígen de Girona

Una de les rutes que tenen més èxit ens porta fins a Sant Julià de Ramis, a la muntanya dels Sants Metges, segurament, l'origen de la ciutat de Girona. Maria Rizzolo fa el guiatge d'aquest recorregut.

"Al poble hi ha molta carretera i molta indústria, però, realment, el cor és a la muntanya, al voltant de l'església dels Sants Metges, un antic temple romà, segons els arqueòlegs. També hi trobem el 'castellum', restes de la població ibera, i poca gent sap que la Gerunda romana va ser poblada pels ibers, que vivien allà dalt. Els experts parlen d'una Girona abans de Girona que era a la muntanya de Sant Julià. D'aquí ve el seu interès excepcional."

Imatge aèria de l'antic castell de Cervià de Ter (Turisme Gironès)

Les històries de Bordils

Una altra de les rutes es fa al poble de Bordils. En aquest cas, el guia és en Joaquim.

"Molta gent coneix Bordils només per la carretera o la via del tren que travessa el poble, però aquí hi descobrim un casc antic petitet, al voltant de l'església de Sant Esteve, que en el seu moment havia tingut molta vida. Com que és a la vora del Ter hi havia un barquer que enllaçava amb l'altra riba, a Cervià, i, planificant la visita, ens van ensenyar la casa on havia viscut aquest barquer."

L'església de Bordils (segle XVI) és d'estil gòtic i està consagrada a Sant Esteve (TurismeGirones.cat)

La conclusió dels dos guies és molt clara:

"No hi ha Girona sense Gironès, ni Gironès sense Girona. Estan intercomunicats."

Cartell de la visita guiada a Madremanya (Consell Comarcal del Gironès)

La informació per saber a quins pobles es fan aquestes visites culturals, quin dia i com apuntar-s'hi la trobareu a la web Turismegirones.cat. Aquí mateix hi trobareu altres propostes per conèixer el territori, com un Cicle de Senderisme Guiat per 12 indrets de la comarca.

Aquesta i totes les propostes de rutes que teniu cada setmana al programa de turisme "Un país per voltar" les podeu recuperar a la web de Catalunya Ràdio.

 

 

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut
Cerca posts del blog