Ensaladilla per un tub

INGREDIENTS

  • 3 carbassons mitjans

    2 patates

    1 pastanaga

    1 pebrot vermell

    Un grapat de pèsols

    1 pot petit d'ous de salmó (opcional)

    Sal, pebre

    Per a la maionesa:

    1 ou

    200 g oli d'oliva verge

    1 llimona

    Sal

PREPARACIÓ

  1. Renteu i talleu els carbassons a porcions de 3 cm de llarg aproximadament.
  2. Amb un bolejador o una cullera, buideu l'interior el màxim que pugueu fins a obtenir minicistelles o cassoletes que després omplirem.
  3. Guardeu la polpa interior per a altres ocasions.
  4. Poseu el pebrot sencer i net al damunt d'una safata de forn i escaliveu-lo durant 25-30 minuts a 170 ºC fins que s'hagi torrat de l'exterior.
  5. Un cop cuit, deixeu-lo refredar, peleu-lo i traieu-ne les llavors. Piqueu-lo ben menut amb un ganivet. Reserveu-lo.
  6. Peleu les patates i la pastanaga, talleu-les a rodelles d'un dit petit de gruix. Talleu cada rodella a bastons com si fossin patates fregides i cada bastó a dauets petits.
  7. Poseu un cassó amb abundant aigua a bullir. Afegiu-hi un polsim de sal i tireu-hi la verdura. Deixeu-ho bullir fins que siguin tendres, uns 10-12 minuts.
  8. Escorreu-ho amb un colador i reserveu-ho.
  9. Per coure les cassoletes al vapor poseu en un cassó dos dits d'aigua. Poseu un colador que s'ajusti al cassó i s'aguanti pel marge. Poseu-ho a bullir a foc mitjà. 
  10. Disposeu les cassoletes al damunt del colador i tapeu el cassó amb un plat o una tapa.
  11. És important que l'aigua no toqui el colador. És el vapor que sorgirà de l'aigua bullent el que courà les cassoletes.
  12. Coeu-les durant 5-7 minuts fins que, quan punxeu la base de la cassoleta, veieu que està una mica tendra. Traieu-les i espereu que es refredin.
  13. Per fer la maionesa, poseu l'ou a temperatura ambient en un recipient alt. Afegiu-hi l'oli d'oliva verge, un polsim de sal i unes gotes de suc de llimona. Introduïu un braç elèctric a dins i, sense moure'l, deixeu que vagi emulsionant.
  14. A poc a poc, aneu pujant el braç per ajudar que vagi emulsionant fins a obtenir la textura de maionesa.
  15. Amaniu l'ensaladilla amb sal i pebre i barregeu-hi la maonesa.
  16. Ompliu les cassoletes de carbassó amb l'ensaladilla.
  17. Acabeu el plat amb una mica de caviar de salmó per sobre i serviu-ho.

 

CONSELLS

  • Podeu prescindir dels ous de salmó o canviar-los per ous de truita o areng.
  • Si no voleu coure les cassoletes al vapor, podeu bullir-les uns minuts però a foc lent, procurant que no es desfacin.
  • Aquestes cassoletes admeten molts tipus de farcits, freds o calents (salsa bolonyesa, saltat de bolets, puré de llegums, formatge fos...).
  • Podem aprofitar la part interior extreta del carbassó per cuinar-la també al vapor i incorporar-la com una verdura més a l'ensaladilla.
  • En aquesta recepta juguem amb la creativitat! Donem al carbassó una forma útil per poder-lo farcir i menjar-lo amb les mans o amb coberts.
  • Pot ser un bon aperitiu per a casa quan tenim convidats.
  • Implícitament fomentem el consum de verdures, ja que és una manera divertida de transformar-ne una, farcir-la amb més verdures o al gust, i menjar-la de forma diferent.
  • De carbassó en podem trobar pràcticament tot l'any al mercat; tot i això, la seva temporada a les nostres terres és de maig a octubre.
Anar al contingut