Nova secció al tv3.cat

Televisió de Catalunya incrementa la presència de l'aranès en antena i al portal d'internet

Televisió de Catalunya incrementa la presència de l'aranès en antena amb l'estrena al 3/24 d'una roda d'informació general en llengua aranesa per a tot el territori.

La roda en aranès del 3/24 inclourà les principals notícies del dia a Catalunya i a tot el món, a més de la informació esportiva de la jornada. Serà una roda d'informació general, però en llengua aranesa i per a tot el territori, una iniciativa de Televisió de Catalunya innovadora i inèdita en el panorama informatiu català. La roda, presentada per la periodista aranesa Ares Riu, s'emetrà de dilluns a divendres, a les 16.45.

Paral·lelament a l'estrena de la nova oferta informativa en aranès al 3/24, Televisió de Catalunya també posa en marxa dilluns una nova secció al portal tv3.cat on s'agregaran tots els continguts relacionats amb la Val d'Aran, siguin espais produïts en aranès o doblats a aquesta llengua.

A través de la pàgina www.tv3.cat/aran, els usuaris podran accedir cada dia a la roda informativa en aranès del 3/24, a l'edició del "TN comarques" per a la Vall d'Aran, els divendres, i als vídeos de produccions que Televisió de Catalunya ja ha emès en aranès, espais com "Els Pirineus des de l'aire" o la sèrie infantil "Una mà de contes".

La nova secció del portal també informarà puntualment dels programes nous que s'ofereixin en aranès.


Informatius, esports, produccions infantils i documentals

L'increment de la presència de l'aranès tant en l'emissió televisiva com al portal de TV3 a internet se suma als esforços que des de fa prop de dues dècades Televisió de Catalunya fa per oferir en aquesta llengua produccions de diferents àmbits.

La passada temporada, el Departament d'Esports de TVC va transmetre per primera vegada en aranès un partit de futbol, concretament la final de Copa de València, una iniciativa que tindrà continuïtat en d'altres partits d'una rellevància especial.

El futbol va ser l'últim pas d'un recorregut que la cadena va iniciar l'any 91 amb l'estrena d'una edició del "TN comarques" en aranès, un informatiu a càrrec de Jovita Ané que s'emet cada divendres en desconnexió i que durant aquests anys ha estat testimoni de tots els esdeveniments destacats de la vida social, econòmica i cultural de la Vall.

Des d'aleshores, TVC també ha doblat i emès en aranès produccions infantils destacades com "Una mà de contes", diversos reportatges de "30 minuts", reportatges esportius i la sèrie documental "Els Pirineus des de l'aire".


L'aranès a les emissores de Catalunya Ràdio

A més, el grup d'emissores de Catalunya Ràdio emet programes en desconnexió en aranès des de l'any 1988. El magazín Meddia aranés, amb més de 20 anys d'història, s'ha convertit en un referent a la Vall i actualment té una edició al matí i una altra a la tarda. L'any 2007 es va engegar una nova aposta per la difusió de l'aranès consistent en un bloc informatiu diari de Catalunya Informació a les vuit del matí en desconnexió per a la Vall amb tota l'actualitat de Catalunya i el món en llengua aranesa en horari de màxima audiència radiofònica.

Llegeix la noticia en aranès:
http://www.tv3.cat/actualitat/135719/TV3-incremente-era-presencia-der-aranes-en-antena-e-en-portau-dinternet
Anar al contingut