Nova iniciativa política

Les frases més destacades de Forcades i Oliveres a "Singulars"

Forcades i Oliveres han anunciat "Singulars" que impulsen la formació d'un moviment social que ha de portar a la creació d'una candidatura popular i unitària a les pròximes eleccions catalanes. Aquestes són les frases més destacades del programa.

Teresa Forcades, monja benedictina, i Arcadi Oliveres, professor d'Economia i membre de Justícia i Pau, fan el pas i entren en política. Ho han explicat a  "Singulars" que presenta Jaume Barberà. Aquì tens un recull de les frases més destacades.

Teresa Forcades: "Estem en una situació en què no només cercles especialitzats sinó, cada vegada més, una majoria social sent que la situació ha de canviar. Fins ara hem esperat que aquest canvi ens vingués del que ja està establert o de les estructures que ja existeixen. El que em motiva a mi és precisament passar de la queixa i de l'intent que des de dalt vingui una solució a obtenir-la des de baix".

T.F.: "El manifest per a la convocatòria d'un procés constituent a Catalunya parteix de la constatació que vivim en un sistema polític que en diem democràcia, i la sensació és que hi ha una majoria social que està en contra de la direccionalitat política de les decisions que està prenent el govern. O bé canviem el nom i deixem de dir-li democràcia o articulem, amb una eina política que sigui eficaç, aquesta voluntat majoritària".

T.F.: En aquest moment hi ha moltes iniciatives que podrien encarnar un manifest i una anàlisi social d'aquestes característiques, però el problema d'aquesta situació és aquesta divisió de totes les iniciatives. La intenció del nostre manifest és sumar aquestes iniciatives i convidar totes les persones que actualment no estan treballant per aquest canvi però que si se'ls en dóna l'oportunitat, ho farien encantades. T.F.

Arcadi Oliveres: Dins aquest projecte no hi ha només persones de moviments socials, sinó també persones del món polític. Es pretén un espai de trobada, de discussió, de reflexió sobre la situació política i, finalment, una acció que acabaria amb aquest procés constituent que s'ha anunciat. La política té molt a fer. .

T.F.: Aquesta candidatura es constituirà, però queda molt clar en el manifest que l'objectiu no és directament una candidatura sinó articular assemblees locals de manera que aquest programa, si té una majoria de gent darrere que hi està d'acord, comenci a treballar.

T.F.: Ja es pot consultar la pàgina web on trobareu el text complet del manifest. És www.procesconstituent.cat.  Us podreu adherir a aquest manifest, signar-lo, però no només això, també es demana col·laboració. Aquesta col·laboració definirà si aquest procés de canvi radical és possible o no.

A.O.: Queda clar que aquest manifest i aquest procés no tenen cap finançament ni cap grup de poder darrere i que això ho presentem com dues persones que apel·len a la ciutadania per si també creuen que això és possible i que la democràcia és en les persones. T.F.
La nostra intenció és que això no s'acabi amb una adhesió. La intenció és que neixin grups locals on es vagin creant aquestes discussions i grups de treball.

T.F.:Quan les persones entrin a la pàgina i s'hi adhereixin, si també ofereixen la seva col·laboració, podran veure un mapa on apareixerà quantes persones s'hi han adherit al seu municipi. Així veurem si aquesta iniciativa té el suport que desitgem. T.F.

A.O.: Hem parlat amb algunes forces del Parlament, les CUP i Iniciativa per Catalunya. Però també hi ha altres forces que s'hi podrien afegir. No podem descartar cap força política però queda clar que amb algunes forces hi ha diferències ideològiques. .

T.F.: L'Assemblea Nacional de Catalunya ens ha demostrat que les coses es poden fer des de baix, que si hi ha una majoria social amb una voluntat clara que s'articula i s'organitza, es pot tirar endavant. La nostra iniciativa s'articularà en positiu amb l'Assemblea.

T.F.: Aquest manifest no es presenta com una plataforma d'entitats ja consensuades i aplegades. Únicament som aquestes dues persones que pretenem que tothom s'hi senti convidat en igualtat de condicions. No hi ha cap adhesió formal ni entesa prèvia amb cap grup polític ni cap organització, només contactes informals.

T.F.: Si aquest manifest té èxit i arriba a bon port, estarem oferint a la ciutadania de Catalunya la possibilitat de decidir estat sobirà o no, i quin model d'estat socioeconòmic volem. Volem un acte conformador, no només un acte simbòlic.

T.F: És impossible fer res d'aquest programa social que nosaltres proposem sense l'estat propi.

A.O. S'anomenaria Plataforma pel Procés Constituent. Nosaltres no tenim ganes de ser candidats a cap càrrec polític, volem ser-ne impulsors i participar en aquests processos locals però no tenim cap pretensió d'acció política personal. Això queda inclòs al manifest, no tenim cap intenció de concórrer a les eleccions.

T.F.:Aquesta candidatura tindrà èxit si sorgeix d'un procés de confluència i aprofundiment on tant l'Arcadi com jo volem participar. T.F.

A.O.: Si ens constituïm, com és la intenció, caldrà que cada assemblea constitueixi unes propostes i, per mitjà d'eleccions primàries, unes llistes.

A.O.: Segurament nosaltres no ens veiem dins la Unió Europea. Ho hauríem de discutir però al final, evidentment, la troica no és el que nosaltres estimem més. Entenem que tot el que està fent la Unió Europea econòmicament és un error derivat del poder dels bancs i les grans empreses.

A.O.: Feina per a tothom no en trobarem mai. Hi ha 6 milions de persones a l'atur. Es poden aplicar mesures com ara la reducció de la jornada laboral, l'erradicació del frau fiscal, reduir la despesa militar, que actualment no té cap sentit, i no ajudar els bancs (sí les persones, no els bancs). Això remodelaria l'estat del benestar.

T.F./A.O.: La política està desprestigiada. Aquest manifest pressuposa que entrar en política és una cosa bona. I ho és, però avui dia, tal com està, s'ha convertit en una pantomima, en una farsa. Nosaltres no creem cap partit polític. Aquesta proposta és per ajudar a articular el que hi ha i a més molta gent que actualment no se sent representada però vol col·laborar. Ha de ser una coalició entre grups i moviments socials.

T.F.: L'objectiu és arribar a la possibilitat de decidir-ho tot, perquè si estem en democràcia ha de ser possible. Si això s'assoleix, aquesta plataforma deixa de tenir sentit.

T.F./A.O.: La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca és una iniciativa que neix des de baix i ha demostrat que és capaç d'organitzar i articular una resistència forta.  L'Ada Colau tenia ganes d'estar amb nosaltres però ha sigut difícil veure'ns conjuntament.

T.F.: No es pot mercantilitzar tot. Estic a favor de tot el que entenem per economia de mercat. Però hi ha uns drets bàsics de les persones que no són mercaderies. I això ja està passant. Hi ha ciutadans de primera i de segona davant el sistema sanitari. Hauríem de tirar enrere.  En comptes de dir-ne "retallades" hauríem de dir-ne "bufetades".

T.F.: Si els mitjans de comunicació estan controlats pels mateixos interessos que controlen les mateixes elits financeres, la ciutadania no té informació i per tant no pot exercir la llibertat d'informació i el dret a decidir. Els mitjans de comunicació estan censurats, fins i tot els públics tenen temes que no poden tocar. Hi ha d'haver mitjans independents dels poders econòmics i polítics.
 
Anar al contingut