Música

El 33 reemet el Concert de Sant Esteve que compleix 100 anys

Els cors de l'Orfeó Català celebren el 100 aniverari amb un concert en forma de relat musical. Els actors Pep Munné i Pep Anton Muñoz en són els narradors.

El 26 de desembre del 2013 se celebra el concert del centenari del tradicional Concert de Sant Esteve amb una proposta ben especial: un relat musical i coral que revisa més d'un segle d'història del país, de l'Orfeó i del Palau. El concert, que s'emet el mateix dia a TV3, es pot tornar a veure el 27 de desembre, a les 23.30, al canal 33
 
L'espectacle, ideat per Josep Vila i Casañas, director de l'Orfeó i del Cor de Cambra, conté obres emblemàtiques de la literatura coral. Va del Barroc fins als nostres dies, amb l'estrena de "Pau al cor", de Ramon Humet, compositor resident del Palau. Els actors Pep Munné i Pep Anton Muñoz en són els narradors, que, seguint el guió de Francesc Orteu, condueixen l'audiència a través de la música interpretada pels cors, interactuant els uns amb els altres i incorporant uns moviments escènics dirigits per Òscar Dasí i Montse Colomé.

L'esdeveniment compta un any més amb tota la família coral de l'Orfeó Català i per primera vegada s'hi afegirà el Cor de Cambra del Palau.

Els protagonistes musicals són els cors de l'Escola Coral: Cor Petits, Cor Infantil, Cor Mitjans, Cor de Noies i Cor Jove, juntament amb els directors respectius: Mercè Pi, Glòria Fernández, Glòria Coma i Pedrals, Buia Reixach i Feixes, i Esteve Nabona, a més de l'Orfeó Català i el Cor de Cambra dirigits per Josep Vila.
 
El primer Concert de Sant Esteve al Palau de la Música Catalana amb l'Orfeó Català va tenir lloc l'any 1913. En aquella ocasió el va dirigir el mestre Lluís Millet i la peça que va obrir el concert va ser El cant de la Senyera. Fins al 1935, el Concert de Sant Esteve va esdevenir una tradició, encara que l'any 1933, amb motiu de la mort de Francesc Macià el dia de Nadal, el concert es va suspendre, però es va cantar el mateix repertori en un concert del dia 31 del mateix any. Des de l'any 1936, en què va començar la Guerra Civil, fins al 1945, el concert es va deixar de fer. L'any 1946 es va recuperar i des de llavors fins a l'actualitat només s'ha interromput en dues ocasions: l'any 1962, en què, amb motiu de la gran nevada, el concert es va traslladar al dia 30 de gener, i l'any 1975, amb motiu d'un procés de reestructuració del cor. 
Anar al contingut