Documental català

"Ciutat morta" i "Gabor", guardonats al 17 Festival de Màlaga

Els documentals "Ciutat morta", dirigida per Xavier Artigas i Xapo Ortega, i "Gabor", dirigida per Sebastián Alfie, han estat guardonats amb els premis Biznaga de Plata al millor documental i Biznaga de Plata al millor director i premi del públic, respectivament. D'altra banda, un tercer documental català, "L'inventor de la selva (sobre la marxa)", dirigit per Jordi Morató, ha rebut la Menció Especial del Jurat.

El jurat de la secció oficial a concurs de documentals del 17 Festival de Màlaga, han atorgat tres dels seus quatre premis a dos documentals amb producció catalana: "Ciutat morta" i "Gabor". "Ciutat morta", produïda per Metromaster, ha rebut el premi al millor documental i "Gabor", una producció de Minimal Fims, ha rebut els premis al millor director i del públic, aquest últim decidit per un jurat de la Universitat de Màlaga. Un tercer documental català, "L'inventor de la selva (sobre la marxa)", produït per Isaki Lacuesta-La Termita Films i dirigit per Jordi Morató, ha estat reconegut amb la Menció Especial del Jurat.

Sinopsi de "Ciutat morta"
El juny del 2013, un grup de vuit-centes persones ocupen un cinema abandonat del centre de Barcelona per projectar un documental. Rebategen l'antic edifici en honor a una noia que es va suïcidar dos anys abans: Cinema Patricia Heras. Qui era la Patricia? Per què es va treure la vida i quina relació hi ha entre Barcelona i la seva mort? Això és el que es vol donar a conèixer amb aquesta acció il·legal i de gran impacte mediàtic. El documental defensa la tesi que darrere l'empresonament de Patricia hi hauria un cas de corrupció policial a Barcelona, la ciutat morta.
 
Tràiler de "Ciutat morta"

Fitxa tècnica:
Direcció: Xavier Artigas i Xapo Ortega
Guió: Jesús Rodríguez i Mariana Huidobro
Fotografia: Xapo Ortega, Marielle Paon i José González Morandi
Muntatge: Xavier Artigas i Núria Campabadal
So directe: Xapo Ortega
Música i atmosferes: Las Casicasiotone i Rui Aires
Postproducció de so: Francesc Gosalves
Etalonatge: Luis Germanó
Producció i distribució: Metromuster

Xavier Artigas, direcció
Sociòleg i activista. Comença la seva carrera cinematogràfica el 2008 com a col·laborador de cineastes com ara Mercedes Álvarez o Ricardo Íscar. Després de dirigir una trilogia de curts documentals sobre dones grans lluitadores per al programa del 33 "Taller.doc", el 2012 dirigeix i produeix el seu primer llargmetratge documental, "[NO-RES], vida i mort d'un espai en tres actes". Aquest documental sobre els últims dies de la Colònia Castells, guanya el primer premi del Festival Documenta Madrid 2012 (millor llargmetratge documental). El seu segon llargmetratge, "Ciutat morta", acaba de veure la llum i, de moment, ja ha estat seleccionat al festival MiradasDoc, on s'estrenarà al novembre.
Artigas també és fundador de la productora independent Metromuster i membre del canal de contrainformació 15Mbcn.tv.

Xapo Ortega, direcció
Ha desenvolupat la seva carrera professional al voltant de l'arquitectura i el disseny gràfic. El 2004 crea el seu estudi propi, 72dpi.net, on col·labora en projectes gràfics amb arquitectes com Carles Ferrater, Benedetta Tagliabue, David Chipperfeld, José Luis Mateo i amb estudis com b720 o Fuses-Viader arquitectos, entre d'altres.
Als anys 90 participa en el naixement del festival Primavera Sound i altres projectes musicals.
Actualment col·labora amb diferents col·lectius vinculats als moviments socials de Barcelona generant material videogràfic de denúncia social i política, com la productora Metromuster.
 
 
Sinopsi de "Gabor"
Sebas ha de filmar un documental sobre la ceguesa en l'altiplà bolivià. Buscant equips per rodar-lo coneix Gabor, un director de fotografia retirat que va perdre la vista fa deu anys. Sebas li proposa que sigui el seu col·laborador i que rodin junts a Bolívia. Però si Gabor no hi pot veure, com ho farà per rodar el film?
 
Tràiler de "Gabor"

Fitxa tècnica:
Direcció: Sebastián Alfie
Guió: Sebastián Alfie, Albert Solé i Pedro Loeb
Produció: Albert Solé i Sebastián Alfie
Fotografia: Angel Amorós
Edició: Javier Laffaille
So: David Mantecón / NO PROBLEM Sonido
Música original: Fernando Polaino y Orquesta Pinha
 
Sebastian Alfie, direcció
Ha dirigit pel·lícules comercials durant més de deu anys i nombrosos curtmetratges. El seu curt "Love at 16:00" va guanyar el Premi de Curtmetratges Narrativa Millor al Festival Internacional de Cinema de San Francisco.  Alfie va començar la seva carrera com a redactor per a diverses agències de publicitat de l'Argentina i ha guanyat premis en nombrosos festivals com ara Canes i Clio.


Sinopsi de l'"Inventor de la selva (sobre la marxa)"
Aquesta és la història d'un home que va crear una selva al costat d'una autopista. Un home que va alçar un bosc, amb les seves pròpies mans, construccions tan belles com inverosímils. És també la història de com va acabar reduïnt-les a cendres per tornar a reconstruir-les, una vegada i una altra, durant dècades. Se'l coneix com "el Garrell", àlies "Tarzan d'Argelaguer" i no es guia per cap propòsit aparent, excepte el seu lema: anar fent "sobre la marxa".
El relat de com va aconseguir crear un món fantàstic ens arriba a través de les seves pròpies filmacions, peculiars 'remakes' de Tarzan enregistrats amb la complicitat d'un jove de 14 anys. Però també per les imatges d'una historiadora de l'art nord-americana i finalment, per les gravacions de l'autor del documental, que junta les peces d'aquesta vida extraordinària de múltiples facetes: un persona gran que continua tenint ànima de nen, un salvatge modern, el visionari admirat pels qui pelegrinen al seu bosc, l'incomprès a qui titllen de llunàtic... Tal i com ell mateix assenyala: "Aquí, a la meva selva, no em falta res. Aquesta serà la meva vida. No vull saber res més de l'home blanc civilitzat".

Tràiler de l'"Inventor de la selva (sobre la marxa)"

Fitxa tècnica
Guió i Direcció: Jordi Morató
Idea original: Jordi Morató, Laia Ribas, Charly Torrebadella
Script Editors: Isaki Lacuesta, Gonzalo de Lucas i Elías León Siminiani
Producció executiva: Isa Campo, Isaki Lacuesta, Jordi Morató
Producció delegada UpF: Gonzalo de Lucas, Aitor Martos
Direcció de Fotografia: Jordi Morató, Laia Ribas
Muntatge: Jordi Morató, Laia Ribas
Ajudante de muntatge: Margarida Meneses
So directe: Jordi Morató, Laia Ribas
Música original: Charly Torrebadella

Jordi Morató, direcció
És titulat per l'EMAV (Escola de Mitjans Audiovisuals de Catalunya) com Tècnic Superior d'Audiovisuals i Espectacles i graduat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Ha realitzat estudis complementaris en la Universitat del Cinema de Buenos Aires i actualment cursa el Màster en Documental de Creació IDEC/UPF.
El seu primer curtmetratge documental "Els sentits, La vista" (2009) va ser guardonat amb el primer premi en els IV Premis Mediavall i seleccionat en el YEFF (young European Film Forum) de Suècia. Amb "Camí de terra" (2012), va guanyar el primer premi del festival de cinema Foradcamp i la menció especial del jurat de la Mostra de Cinema de Frontera de Portbou (2013).
Anar al contingut