Educar

Agustí Bordas, a "Singulars"

TV3 recupera el programa en què aquest català, assessor del govern federal canadenc, ens explica per què creu que és viable un futur estat català.

El convidat de "Singulars" d'aquesta setmana és un català amb passaport canadenc, que viu a Ottawa des de fa més de 10 anys. Agustí Bordas és llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i té dos màsters en Gestió i Administració Pública, un dels quals, per la universitat canadenca de Carleton.

És conseller principal de polítiques del govern federal canadenc. L'any 2002 es va incorporar al Ministeri de Medi Ambient com a gestor en matèria d'acords bilaterals, i des del 2009 té responsabilitats com a gerent dins el sector aeroespacial del Ministeri Federal d'Indústria canadenc.

Agustí Bordas no ha perdut el contacte amb la realitat política i social del nostre país i és articulista en diversos mitjans digitals en català. En molts d'aquests articles ha parlat de com millorar la gestió política i administrativa en una Catalunya amb sobirania pròpia.

Tenint ben present el model de l'estat canadenc, Bordas ens diu que, en democràcia, la gestió dels afers públics ha d'estar en mans de funcionaris de carrera, professionals de la gestió pública que garanteixin la solidesa de l'acció del govern i assegurin a llarg termini l'estabilitat de les institucions.

Segons Agustí Bordas, no són fiables els estats, com l'espanyol, que només planifiquen les accions governamentals amb l'horitzó temporal de guanyar unes eleccions i mantenir-se en el poder. Contra aquest oportunisme polític que viu pendent de les enquestes i no té inconvenient a incrementar la despesa pública endeutant les generacions futures, cita una frase del pensador nord-americà del segle XIX James Freeman Clarke: "Un polític pensa en la pròxima elecció; un estadista pensa en la propera generació. Un polític cerca l'èxit del seu partit; l'estadista cerca l'èxit del seu país. L'estadista vol guiar, mentre que el polític s'acontenta seguint el corrent".

Agustí Bordas ens explica per què creu que és viable un futur estat català, i ens explicarà amb dades per què una Catalunya sobirana està cridada a ser el primer territori europeu en potencial econòmic i estratègic.


Anar al contingut