Dimarts, a les 22.05

"Nits sense ficció" estrena "La xarxa ultra" i "La ràdio silenciada"

Demà, a les 22.05, "Nits sense ficció" estrenarà "La xarxa ultra", un documental que s'endinsa en l'ecosistema creat a les plataformes digitals perquè la propaganda de l'extrema dreta cali entre els joves.

Tot seguit, a les 23.20, l'espai estrenarà "La ràdio silenciada", un documental de Mònica Terribas i Xavier Sanjuan sobre la història amagada dels pioners de la radiodifusió a Catalunya.

"La xarxa ultra"

Qui són els anomenats "fatxatubers" que dominen la "guerra cultural" a les xarxes socials? Per què han fet de l'antifeminisme, el racisme i l'homofòbia el contingut polític més exitós entre els joves a YouTube, Instagram o TikTok?

"La xarxa ultra", una producció de 3Cat produïda per La Manchester, ha parlat amb joves usuaris de les xarxes socials a Madrid i a Catalunya. Tot el contingut polític que els arriba és a través de les xarxes socials. I bona part dels influencers o youtubers que segueixen neguen la violència masclista. A més, molts dels missatges d'aquesta "guerra cultural" arriben als joves en formats humorístics. I aquesta és la clau de l'èxit: "La cultura digital és ambigua, divertida, és trol. L'humor hi té un paper fonamental", argumenta la professora de Sociologia Elisa García Mingo.


Tot i això, tant els experts entrevistats al documental com els joves que hi surten coincideixen que l'ideari de l'extrema dreta no representa la majoria dels joves. A Catalunya, segons el Centre d'Opinió, un 8% dels joves s'hi identifica, sobretot nois. Això sí, segons Jordi Muñoz, director del Centre d'Estudis d'Opinió, "són el doble del que hi ha a la generació immediatament anterior".

Fitxa técnica

Direcció: Raúl Cuevas
Guió: David Bou
Producció executiva La Manchester: Guillem Cabra
Muntatge: Otto Gómez
Producció executiva 3Cat: Silvia Pairó Vila
Coordinació continguts 3Cat: Montse Armengou Martín
Responsable imatge 3Cat: Ricard Belis García
Producció delegada 3Cat: Hanneke Van Spaandok Kanakaki

"La xarxa ultra" és una producció de 3Cat produïda per La Manchester.

"La ràdio silenciada"

Coincidint amb els 100 anys de ràdio a Catalunya, "La ràdio silenciada" fa una narració audiovisual, ambientada en la recreació d'un estudi de ràdio de principis dels anys 20, per descobrir alguns dels aspectes més desconeguts de la posada en marxa d'EAJ-1 Ràdio Barcelona i del projecte d'EAJ-15 Ràdio Associació de Catalunya.

Amb la participació de periodistes, historiadors i familiars dels pioners que han conservat la memòria dels fets, el documental repassa la història del naixement de la ràdio a Catalunya i de les persones que ho van fer possible. La narració se centra en el període que va del 1924 al 1939 i en les vicissituds lligades als diferents esdeveniments polítics fins al silenci que va comportar la dictadura franquista.

Fitxa tècnica

Direcció i presentació: Mònica Terribas
Guió: Xavier Sanjuan
Producció: Gilbert Arroyo, Lola Clemente, Pilar Razquin
Realització: Marc Parramón

"La ràdio silenciada" és una producció de The Mediapro Studio per a Ràdio Associació de Catalunya.

3cat/sense-ficcio

#XarxaUltra3Cat #RàdioSilenciada3Cat

Anar al contingut